Vsi drugačni, vsi lačni!

Georgina, po domače Đurđa. Primer samooskrbe.

Izbirčna Metka vabi vse, ki radi kuhate, da svoje znanje in mojstrovine delite tudi z nami. Bolj kot že uveljavljeni kuharski mojstri in mojstrice, ki jih bomo tudi vključevali v naš kuharski crowsourcing, predvsem zelo dobrodošli tudi vsi ostali. Ne glede na starost, spol, veroizpoved, politično ali spolno naravnanost, geografsko lokacijo, stanje na bančnem računu, … Skratka, vsi drugačni, vsi lačni!

Georgina, po domače Đurđa. Primer samooskrbe.

V poštev pridejo kuharske ideje in recepti, ki sledijo naslednjim smernicam:

 • vsebujejo sestavine (sadje, zelenjavo, meso, stebelca, vršičke, semena…), ki jih bodisi pridelate sami, bodisi jih je najti drugod v naravi

Ker se nam zdi še posebej pomembno, da sestavine za pripravo jedi nimajo za sabo na tisoče kilometrov, samooskrbo pa razumemo kot pot naprej. In ker se da tudi s smrekovimi vršički narediti boga in pol. Da niti ne omenjamo gob.

 • jedi, prilagojene letnemu času 

Ker krvavice pač bolj pašejo pozimi kot sredi poletja, čemaževe dobrote se dobro ujamejo s pomladjo, jabolčni sok se dela jeseni, pohani žajbljevi listi pa dobro sedejo poleti.

 • so pripravljeni brez (pretirane) uporabe umetnih dodatkov

Ker napenjajo. No, ker niso nujno zdravju prijazni.

 • spodbujajo lokalno gospodarstvo in male pridelovalce/ke

Prav nič ni narobe, če boste ob pripravi jedi koga pohvalili, najsi bo to vaški mesar, soseda, ki prijazno priskoči na pomoč pri pobiranju jabolk, ali morda babi z nasvetom, ki ga ne gre pozabiti. Zgodbe pozdravljamo, edino podmuklih reklamnih vložkov Izbirčna Metka ne prenese.

 • so okolju prijazni in izboljšujejo naše prehrambene navade

Šteje dobra volja, okusne in zanimive ideje ter želja pomagati z nasveti in recepti tudi drugim. Poslikajte, zapišite, posnemite tudi kratek video, če želite, in pošljite na info@metinalista.si. Začnemo 3, 2, 1 zdaj!

Izbirčna Metka

 

One reply on “Vsi drugačni, vsi lačni!”
 1. says: Podplat

  Nadevane paprike
  4 ne prevelike paprike
  1/4 kg lisičk
  1 čebula (ne prevelima)
  5 jajc
  Strok ali dva česna
  Peteršilj
  Olje
  Sladka smetana žlica ali dve
  Kisla smetana žlica ali dve
  Sol poper mleta paprika

  Paprike očistimo, ko smo jim odstranili pokrovček s pecljem. V slani vodi je kuhamo 5 minut lahko tudi kako minuto dlje.
  Medtem preroažimo nasekljano čebulo, ji dodamo sesekljan česen in očiščene lisičke, ki smo ji narezali na manjše kose. Počasi prażimo da se oščijejo (spustijo vodo) in da se voda izsuši. Dodamo jajca in mešamo skupaj z dodanim peteršiljem, popoprano in posolimo. Če se nam zdi mas premalo za 4pokuhane paprike lahko dodamo malo kuhanega riža ali kuskusa.
  Z maso napolnimo vse paprike jih zložmo v posodo za peko, ki smo jo namastili z oljem.
  Zmešamo sladko smetano s soljo, paprilo in poprom in polijemo po paprikah. Zapremo z alufolijo in dMi v pečico za 25 minut pri temperaturi 200 do 230 stopinj. Na koncu odkrijemo folijo, preliji s kislo smetano ( dodamo ji lahko parmezan, ali kak drug sir) in popečemo še 5 minut.
  jemo vroče, tople ali pa tudi hladne, torej ne se bat če kaj ostane.

Komentiranje je zaprto.