Vsi različni, vsi enakopravni

Foto: Tama66 via Pixabay.

Čas okoli novega leta je čas praznovanj in čas pregledov. Pregledamo, kaj vse se nam je v preteklem letu zgodilo, kateri načrti so se izpolnili, kateri se niso, kaj nas je presenetilo, kam vse smo šli in koga vse smo spoznali.

Sama se decembra podrobno lotim tudi pregled dela – kako uspešno je bilo leto na delovnem področju. In leto 2018 je bilo za našo ekipo zelo uspešno. Zame osebno – daleč najbolj uspešno doslej. Bili smo uspešni tako na domačih kot tujih razpisih. Dobili smo financiranje za veliko projektov, več, kot bi si celo upali. Objavili smo odmevne članke, ki so že takoj po objavi pritegnili pozornost stroke. Uspeli smo sodelovati celo z Googlom, ki nas je finančno podprl pri izvedbi tedna za programiranje CodeWeek, ki je v našem primeru trajal kar 12 dni. Uspehi so se vrstili drug za drugim čez celo leto, da sem se proti koncu začela spraševati, kako nam je to uspelo? Kaj je razlog? Kaj smo 2018 naredili drugače? Pa gremo po vrsti.

Spremenili smo način dela. Začeli smo maksimalno uporabljati tehnologijo, ki nam je olajšala sodelovanje ter organizacijo dela.

Uvedli smo kratke tedenske sestanke, kjer se je zbrala vsa ekipa in smo na hitro pregledali opravljeno delo ter načrtovali prihodnje.

Uvedli smo mesečna skupna kosila, ko smo šli ven iz fakultete in se pogovarjali o vsem možnem, le o službi ne.

Uvedli smo družinske piknike, kamor smo povabili še ostale družinske člane, majhne in velike, in preživeli soboto (ja, soboto) skupaj.

Bistvena sprememba, ki se je zgodila, je pa sestava ekipe. Naša ekipa se precej razlikuje od ostalih ekip na fakulteti in sicer: v  ekipi je 6 žensk in 6 moških sodelavcev. Najmlajši je decembra dopolnil 21 let, po drugi strani smo novembra praznovali Abrahama od sodelavke.

Člani ekipe smo bili rojeni v Sloveniji, na Hrvaškem, v Nemčiji in Makedoniji. V laboratoriju se pogovarjamo v slovenščini, angleščini in nemščini. V ekipi imamo 5 gimnazijskih maturantov – vsi še zmeraj študirajo, 3 univerzitetno diplomirane strokovnjake z različnih področij, 2 doktorska kandidata in 2 doktorici znanosti, spet iz različnih področij. Področja, ki jih pokrivamo, so: sociologija, informatika, digitalni mediji, izobraževanje odraslih, etnologija, kulturna antropologija, multimedija, krajinska arhitektura, telekomunikacije in elektrotehnika.

Ekipo vodi ženska, doktorica znanosti s področja elektrotehnike, ekonomska migrantka, ki govori slovensko z naglasom.

Upam si trditi, da smo ena najbolj raznovrstnih ekip na fakulteti, mogoče celo na univerzi. Močno verjamem tudi v to, da sta ravno ta raznovrstnost in dopolnjevanje ključna za uspeh ekipe, na katero sem letos še posebej ponosna.

0 replies on “Vsi različni, vsi enakopravni”