Vstajenje knjižnega molja: Gal Jakič

Gal Jakič (foto: osebni arhiv)
Gal Jakič (foto: osebni arhiv)
Gal Jakič (foto: osebni arhiv)

Avtor: Gal Jakič, po poklicu športnik, alpski smučar, parakajakaš, ekstremni športnik in paraolimpijec ter pisec kolumne “Štiri kolesa, en korak” v reviji Jana. Je absolvent Fakultete za šport. Najraje se zanaša nase, zato se zadnjih 6 mesecev skupaj z prijateljem iz ceha izjemnih ekstremnih športnikov, Marinom Medakom, posveča zagonu novega slovenskega startupa z inovativnim fotografskim produktom. Je t.i “prijatelj” Red Bullove fundacije Wings For Life ter mladi ambasador za boj proti dopingu pri Slovenski antidopinški organizaciji (SLOADO). V dobrodelnih dejavnostih sodeluje z Zavodom 13 ter Društvom onkoloških bolnikov Slovenije. Opravlja tudi družinske funkcije z nazivi sin, brat, mož. Ne verjame v stereotipe in delovni čas. Občasno avtor drugačnega potovalnega bloga na NinaInGal.si.

Funkcija knjižnjega molja, ki je bila v preteklosti visoko aktualna in v sklopu naraščajočih obveznosti preseljena na stranski tir je v sklopu oživljanja od mrtvih. Posledica je spodnja knjižna lista, ki je vsaj tako zmedena kot njegov urnik.

1) Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game

Izjemna knjiga, v središču je zgodba o baseballu in managerju ene izmed najrevnejših franšiz Major League Baseballa, Billy-ju Beanu. Zgodba o baseballu, ki zanima tudi tiste, ki ne razumejo baseballa. Sicer odličen istoimenski film z Bradom Pittom in Jonahom Hillom je še zmeraj kar nekaj stopničk pod knjigo. Prebrano tretjič in bo najverjetneje še nekajkrat.

2) The Secret Race – Tyler Hamilton & Daniel Coyle

Tyler Hamilton, nekdanji kolesar US Postala, je od pomoči Daniela Coyle-a napisal eno najboljših knjig o svojem popotovanju skozi svet kolesarstva in njegovi temni plati. Knjiga, ki razkrije vse, predvsem pa, kako razširjen je v resnici doping v kolesarstvu. Kolesarstvo še zmeraj ni zdaleč tako čisto, kot bi si želela Mednarodna kolesarska zveza (UCI). Prebrano prvič – malo po osebni dolžnosti velikega ljubitelja Tour De France-a in navijača Lance-a Armstronga, malo po službeni plati športnika in mladega ambasadorja za boj proti dopingu. Požrto v samostojnem pobegu na Kanarskih otokih v nenormalnem tempu dneva in pol, preden me je ujela glavnina (obveznosti).

3) Visual Stories: Behind the Lens With Vincent Laforet

Knjiga o fotografiji, na katero sem povsem po naključju naletel na internetu. Avtor Vincent Laforet je večni iskalec drugačnih slik v fotografiji, pa naj fotografira šport, vsakodnevno življenje, naravne katastrofe ali vojno, in je – po videnem foto materialu – zapisan tilt-shift leči, o kateri vem premalo, pa bi rad vedel več. Zaenkrat relativno nedotaknjena na mojem Kindlu.

4) The Art of Photography: An Approach to Personal Expression – Bruce Barnbaum

The Art of Photography je ena najbolj priporočenih knjig s področja fotografije nasploh. Je enciklopedija svoje vrste zaradi dveh razlogov: števila strani (na Kindlu jih šteje 1087) in obravnavanja tako tehničnih podrobnosti fotografije (kompozicija, barvna vs črnobela fotografija) kot povsem subjektivnih (iskanje stika s subjektom, iskanje občinstva …). Upam, da mi bo pomagala razrešiti in definirati poplavo osebnih fotografskih projektov, ki so trenutno v pripravi.

5) A Song of Ice & Fire: knjige 2 – 5

Serija, ki je širšemu občinstvu poznana po imenu prve knjige A Game of Thrones, je že dolgo na mojem Kindlu in v audio obliki na mojem iPodu, vendar mi je nikakor ne uspe prebrati. Prav tako kolebam med originalom v angleškem jeziku in izjemno dobrim slovenskim prevodom Boštjana Gorenca – Pižame. Izbral bom tistega, skozi katerega se lahko pregrizem najhitreje.

6) David and Goliath: Underdogs, Misfits, and the Art of Battling Giants – Malcolm Gladwell

Knjiga, za katero sem ženi na letališču v Miamiju za nekaj minut ukradel kreditno kartico. Na Gladwellove knjige sem naletel precej po naključju, po prebrani uspešnici Outliers pa se jih sedaj lotevam sistematično. Poleg tega, kot najbrž vsi, vedno znova uživam v zgodbi o malem človeku, ki nima šans in na koncu zmaga.

7) Losing My Virginity: How I Survived, Had Fun, and Made a Fortune Doing Business My Way – Richard Branson

Dandanašnji je biti drugačen v biznisu vrlina. Richard Branson je to vrlino izpopolnil do perfekcije. Zelo iskrena avtobiografija, v kateri avtor približno enako dolgo porabi za pogovore o uspehih kot napakah, neuspehih in manjših ter večjih ilegalnostih svoje kariere. Vsekakor vredno prvega in drugega branja, ki ponuja prvoosebni uvid v svet izdelave fleksiblnega in pametnega company branda, ki se širi eksponentno s karizmo in kreativnim zagonom njegovega lastnika.

8) The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses – Eric Ries

Priznam, da sem pri poznavanju trga fotografije kot uporabnik pridobil precej znanja o fotografih in njihovih bolj ali manj impulzivnih osebnostih, o biznisu pa praktično nimam pojma. Zato sem se odločil, da se spustim na stopnjo “za telebane” in začnem požirati tekste s področja teorije razvoja produktov in managementa. The Lean Startup Erica Riesa je temeljni tekst novega načina delovanja podjetij. Iz oznake “Preberi čim prej!” prehaja v oznako “Preberi včeraj!”.

 

Privoščite si tudi:

Gal Jakič, športnik invalid

Alcessino domače pranje (oktober 2013)

Prava knjiga te vedno najde: Jelena Burnik (oktober 2013)

Čim več knjig v glavi, srcu in na policah: Iva Kristl Brunec (september 2013)

Najraje tičim v knjigarnah s kavarno ali restavracijo: Darinka Bunjevac (september 2013)

Na naši domačiji se bralne navade ne razlikujejo med zimo in poletjem: Boštjan Gorenc – Pižama (september 2013)

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo (junij – avgust 2013)

 

0 replies on “Vstajenje knjižnega molja: Gal Jakič”