Zacukana juhica

Zacukana juhica
Zacukana juhica (foto: osebni arhiv Karmen Mlinar)
Karmen Mlinar
Karmen Mlinar (foto: osebni arhiv)

Letos poleti so nam na domačem vrtu bučke cukete (eni jim rečejo tudi zukini), kljub suši, bogato obrodile. Ob kompostniku se res dobro počutijo te zelene žverce in tudi polži jih pustijo pri miru. Tako zelo so obrodile, da so nam že iz ušes gledale, tako pogosto in na toliko različnih načinov pripravljene smo jih jedli. Tako, da je še meni skoraj zmanjkalo domišljije. In to je hudo redko. Pa še sodelavce, mestna blokovska deteta, sem zalagala z njimi celo poletje.

Danes sem pobrala verjetno zadnje teh hecnih plodov. Si vedel/-a da se pri bučkah lahko poje tudi njihov cvet? Mmm, kako je dober. No, tokrat sem bila bolj konzervativna (kaj’čmo to pride z leti) in sem jih olupila, saj je bila koža plodov že trda. Kadar so še mlade in nežne, gre olupek seveda zraven, da je juhica še bolj bogato zelene barve.

bučkin cvet
Bučkin cvet (foto: Karmen Mlinar)

Naseckala sem dve šalotki in jih nežno popražila na ne prevročem olivcu. Dodala nasekljan česen, samo toliko, da je zadišalo in v kozico stresla na približno centimeter narezane koščke bučk. Vse skupaj sem na hitro popražila in nato zalila s toplo  vodo, v kateri sem raztopila polovico bioekovegi zelenjavne kocke. Vse skupaj sem na nežnem ognju pokuhala še kakšnih 10 minut. Vmes sem v možnarju stolkla peteršilj in baziliko, dodala še žličko olivca ter na kocke narezala staro posušeno kajzerico. Koščke kruha sem popekla na razbeljeni ponvi, vse skupaj pa pokapljala z baziličnopeteršiljastim olivcem.

Ti je že zadišalo? Juho sem odstavila, zmiksala s paličnjakom in še vročo postregla. Na juho v krožniku lahko narišeš še kakšen seksi vzorček s kislo smetano, ampak tokrat sem imela izropan hladilnik, pa previsok holesterol in sem ostala raje pri skromnem okrasju s peteršiljem in baziliko. Preden v juh’co  potopiš žlico, pa se ta še zelo dobro razume z grobo naribanim parmezanom.

Zacukana juhica
Zacukana juhica (foto: osebni arhiv Karmen Mlinar)
Bučke cukini (foto: osebni arhiv Karmen Mlinar)

Sestavine za 2 osebi:

– 3 ali 4 srednje velike bučke

– 2 šalotki

– 1 strok česna

– 1/2 zelenjavne kocke (biovegi, take brez vse kemije in natrijevega glutamata)

– ščepček soli

– malo popra

– malo nastrganega parmezana po okusu

Količina posode za pomivat:

– zmerna: ena ponev in ena kozica, pa deska za rezanje

Cena:

– če se komu da preračunat, koliko sta 2 žlici olivca (dobrega), 1 stara kajzerica in pol zelenjavne kocke, naj kar sam. Meni se ne da, vse ostalo je itak zraslo na vrtu.

Karmen Mlinar

 

P.S. Objava je del projekta “Vsi drugačni, vsi lačni!”. Če želite v njem sodelovati tudi vi, nam pišite na info@metinalista.si.

0 replies on “Zacukana juhica”