Zakaj bi še gospodinje ne imele počitnic?

Za zdravje in okrepitev so najboljše take počitnice, ki jih človek preživi izven svojega doma in sam brez družine in brez prijateljev. To priporočamo posebno gospodinjam. Te imajo leto in dan vedno eno in isto delo. Mož in tudi otroci že najdejo tudi med letom dovolj izpremembe. Samo gospodinja je navezana na enolično delo.

Tiste, ki morete, odpotujte v kak miren kraj popolnoma same. Nič zato, če gre takrat tudi mož svoja pota. Bodite brez skrbi zanj. Če je podvržen, da vam bo uhajal v drug zelnik, bo to storil tudi takrat, ko sta doma. Tudi za moža je potrebno, da je enkrat sam. Morda sanja o kakšnih posebnih dogodivščinah, potem pa le vidi, da je vse skupaj samo morska pena, brez prave vsebine. Tudi mu s tem izkažete svoje zaupanje in on vam, če greste sami brez njega. Človek je že tako ustvarjen, da mora biti nekaj dni sam s svojimi mislimi. In tak počitniški čas je za to najbolj pripraven.

Kdor nima ne denarja, da bi šel kam na počitnice, ne sorodnikov, kjer bi lahko nekaj časa ostal zastonj ali pa za majhno plačilo ima naposled še eno mogočnost, da se oddahne za nekaj časa. Žena ima morda prijateljico, ki jo povabi k sebi za nekaj časa. Prvih štirinajst dni bo žena delala vse, drugih štirinajst dni pa prijateljica. Tako si bosta obe odpočili. Kadar je žena prosta, naj hodi na solnce, na izprehode, na kopanje in naj si napravi življenje na vse mogoče načine prijetno. Gotovo bi vsaka žena, ki nima drugih izgledov za počitnice, z veseljem sprejela takšno zamenjavo dela s prijateljico.

Kam z otroki? Poglejmo, kako bi se dalo poskrbeti tudi v takšnih okoliščinah, da bi se gospodinja vsaj malo odpočila! Če otroci niso več prav majhni ali pa če hodijo že v višje razrede srednjih šol, pojdejo radi malo na potovanje. In za otroke se tudi ni treba tako zelo bati, kakor je pri nas, zlasti po mestih, navada. Saj se ne bo vaš sin prvi dan izgubil, če ga boste poslali malo na potovanje. Le brez skrbi bodite, da si bo znal tudi sam pomagati. In s tem, da mu boste pustili nekaj prostosti, boste dali prostost tudi sebi, hkrati pa boste sina navadili tudi na samostojnost, ki jo bo v življenju še zelo potreboval.

Rdeč nos varujemo s tem, da ga izmenoma obkladamo s toplimi in mrzlimi svaljki mokre vate. Pa tudi sicer je treba opreznost. Prvič se smemo kvečjemu deset minut solnčiti, potem vsak dan po pet minut pridejati. Ta previdnost je nujna zaradi vaših živcev na glavi. Na mestih, koder so izrazite gube, se je na debelo namazati s kremo, vsaj pa s čistim ameriškim vazelinom, kadar ni boljšega pri roki.

Kdor je občutljiv, slabokrven, živčno bolan ali ima prenežno polt, naj se natre po licu z lanolinovo kremo ali z drugo mineralno mastno kremo, preden gre na solnce. Za život pa se priporoča izborno maslinovo olje ali kadar hočeš urno zarjaveti, orehovo olje.

Če je gospodinja iz tistih srečnih slojev, ki pospravijo ob začetku počitnic svoje kovčege in se odpeljejo na morje, potem o prostosti in počivanju ni treba izgubljati besed.

Tista dama, ki se želi zoper solnčne žarke napudrati, mora za podlago rabiti tolsto kremo. To se svetuje zlasti tedaj, če ne misli plavati, temveč plesati po produ ali tekmovati za prvo lepotno nagrado. Obraz si lahko zaščiti, ako ga pokrije z rdečim, zelenim ali rumenim mušlinom.

Pa še nekaj! Ne hodite v črnem trikoju na solnce! Ta barva ne propušča ultravioltenih pramenov, ki so koristni zdravju. Prikladna je oprava iz žolte, lilaste, modre pletovine, najbolje pa iz belega pletiva. Čim tanjše in lahkotno je tkano, tem ugodnejše je za vašo polt. V črnini se sicer človek vidi malce vitkejši nego pri drugih barvah, toda zdravje pri tem nič ne pridobi.

 

Opomba: Povzeto po virtualni razstavi “Zakaj bi še gospodinje ne imele počitnic?” (2008), avtor(ji): Helena Janežič (avtorica), Eva Potisek (avtorica), Milan Štupar (soavtor), Tine Musek (soavtor), vir: Digitalna knjižnica Slovenije. Besedila so povzeta po reviji Žena in dom, 1935.

 

One reply on “Zakaj bi še gospodinje ne imele počitnic?”
  1. says: OREHOVO OLJE

    Orehovo olje ni primerno samo za sončenje. Ima tudi druge krasne lastnosti in je zato vsestransko uporaben. Je pravi zaklad za naše telo tako za zunanjo kot notranjo nego našega telasa. Je pravi eliksir mladosti.

Komentiranje je zaprto.