Zakaj knjiga mrtvih?

Vse kuharske knjige tega sveta so zbirek najbolj perfidnih opisov zakolov, zadušitev, praženj, sekanic in mrcvarjenj na živem ognju in vrelem olju. Tisti, ki so si izmišljevali, kakšne so peklenske muke, so najprej prebrali Kuharico. Poglejmo na primer recept za pripravo navadne domače želve. Recept je izpod kuhalnice nežne ženske duše v prijetni osami samostanskih zidov. Potem pa se odprejo vrata pekla in tam piše:

»Da pokaže želva glavo, ji položi vroče železo na hrbet. Ko ji glavo odrežeš, prestrezi kri. Nato surovo stolci in olupi. Da to laže storiš, jo postavi pokonci in udari s sekiro od strani. Odvzemi želvi čreva. Ko je osnažena in na štiri dele razrezana, jo popari kakor piščanca in olupi hrapavo kožo, poreži kremplje in daj kuhat. Vmešaj presno maslo z rumenjakom, prideni s krvjo napojen kruh in oblikuj cmočke …« (Felicita Kalinšek)

In tako dalje … Nekateri recepti predlagajo, da tako pripravljeno juho iz mame želve servirate v oklepih malih želvic, če pa so držala pribora izdelana iz očeta želvaka, se nam sijajno pokaže dvojnost tega sveta. Lahko namreč rečemo, da je za mizo v srečnem miru zbrana vsa družina ali pa da smo v enem zamahu iztrebili prekleto želvjo zalego …

Ker pa brez dodatnih nasvetov ne gre – v knjigi bodo označeni kot Inteligenc proteza – povejmo, da na enak način pripravimo tudi izjemni doživljaj, ki ga v kulinariki najdemo pod geslom: Kako se znebiti žene/moža in se zraven še do sitega nasmejati.

Če pomislimo samo na tisto vroče železo …

@ Delajte to v moj spomin.

 

Nabodalo na način šefa kuhinje

Ker je recept za nabodalo na način šefa kuhinje že nekoliko znan, bomo tokrat povedali, kako pripravimo šefa kuhinje na način nabodala. Zavoljo krvoločnosti je sicer recept zaprt za javnost, ostane nam samo namig: šefa kuhinje pripravimo tako, kot je opisal Ivo Andrić v romanu Most na Drini, pri čemer je edina razlika ta, da namesto predstavnika bošnjaške raje vzamemo dobro zaležanega šefa kuhinje in pa da kolec v skladu z novejšimi dognanji pred uporabo dezinficiramo.

Zraven se odlično poda kuhani predpražnik z neostikom.

 

Marko Zorko, Knjiga mrtvih

P.S. Knjigo mrtvih je izdalo časopisno podjetje Mladina d.d. , kupite jo lahko v Mladinini spletni trgovini (www.mladina.si/trgovina). Priporočamo tudi Zorkovo avtobiografijo Mein Kampf, knjigo, za katero se praši. Dobite jo v spletni knjigarni eBesede.

0 replies on “Zakaj knjiga mrtvih?”