Zaklad, ki nedotaknjen leži že predolgo

Konec leta 2014 smo v okviru medijske mreže Metine liste splavili projekt Meta znanost – za boljše razumevanje in popularizacijo znanosti ter promocijo izjemnih dosežkov slovenskih znanstvenikov in znanstvenic. Zbodli so nas namreč zaključki raziskave Znanost in Slovenci, objavljene 2011, v okviru katere se je izkazalo, da:

90 % vprašanih ni znalo našteti niti ene slovenske znanstvenice in 75 % niti enega slovenskega znanstvenika (!).

Da pomagamo spremeniti to zares nespodobno razmerje, na straneh Meta znanosti redno objavljamo različne poljudno-znanstvene zgodbe, kolumne, analize in komentarje, foto-zgodbeintervjuvamo raziskovalce in raziskovalke, ki so tik pred zaključkom doktorata, snemamo dva podkasta (Meta PHoDcast in Metamorfoza), priporočamo dobro poljudno-znanstveno branje in se povezujemo s sorodnimi organizacijami, posamezniki in posameznicamicami.

KJE SO NAŠE LADJE

Od vsega začetka smo razmišljali tudi o tem, da bi na zemljevidu sveta vizualizirali slovenske znanstvenike in znanstvenice, ki delujejo v tujini. Na katerih inštitucijah delujejo in s čim se ukvarjajo. Poleti 2015 smo s predlogom, ki nosi delovni naziv “Kje so naše ladje”, uspešno kandidirali na razpisu ARRS.

“Stiki med slovenskimi znanstveniki in znanstvenicami doma in v tujini so izjemen zaklad, ki nedotaknjen leži že predolgo. Poleg izključno znanstvenih interesov so pomembna tudi hrepenenja mnogih, ki jih osebno poznam in delujejo v tujini, da bi se lahko kdaj vrnili domov in prispevali k slovenski družbi. Dober stik z akademsko skupnostjo doma je pač najbojša pot.” Dr. Vida Vončina Vodeb

Z vizualizacijo “Slovenski znanstveniki in znanstvenice po svetu” na zemljevidu sveta prikazujemo Slovence in Slovenke, ki redno delujejo na tujih znanstveno-raziskovalnih ustanovah in inštitutih. Z barvnimi “bucikami” smo označili znanstvene kategorije, v katerih primarno delujejo, s klikom nanje pa se izpišejo podatki in povezava do inštitucije, na kateri raziskujejo.

Seznam nikakor ni popoln, želimo ga dopolnjevati in posodabljati tudi z vašo pomočjo.

MAP

KRITERIJI

O tem smo dalj časa razmišljali in se posvetovali. Zaenkrat smo se odločili, da na zemljevidu prikazujemo tiste, ki so že doktorirali in so aktivni v znanosti, torej tiste, ki v tujini bodisi delajo postdoc ali kot raziskovalci in raziskovalke redno delujejo na tujih znanstveno-raziskovalnih ustanovah in inštitucijah. Če menite, da bi lahko smiselno razširili bazo ter vanjo vključili še kaj ali morda prikazali tudi še kaj dodatnega, pišite na info@metinalista.si, oglasite se nam na Facebooku ali Twitterju.

Prepričani smo, da utegnejo zbrani podatki in vizualizacija, ki je prosto dostopna (več o licenci tu), marsikomu priti prav.

Za lažje vzpostavljanje kontaktov s tujimi znanstvenimi institucijami preko direktnih povezav s tistimi, ki razmere poznajo od blizu in zatorej bolje.

Za pridobivanje informacij o možnih zaposlitvah, sodelovanju in iskanju partnerstev pri mednarodnih projektih.

Za sodelovanje pri pripravi mednarodnih konferenc.

Za pomoč pri izmenjavah in gostovanjih slovenskih znanstvenikov in znanstvenic v tujini in tujih pri nas.

Za spoznavanje načina dela na tujih inštitucijah.

Za oblikovanje močnejše in bolje organizirane mreže slovenske znanosti v svetu

map1

VIRI PODATKOV

Pri zbiranju podatkov smo si pomagali z več viri. Eden od njih je javno dostopen seznam, ki ga že nekaj let gradijo na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu (hvala!). Z nekaterimi znanstveniki in znanstvenicami smo bili preko različnih objav v okviru Metine liste tudi sami v kontaktu. (op. daljšim pogovorom z nekaterimi med njimi lahko prisluhnete v podkastu Meta PHoDcast, ki ga so-ustvarjata dr. Luka Ausec in Ana Slavec.

Hvala tudi posameznikom in posameznicam, ki delujete v različnih društvih in ste nam pomagali pri “bucikanju”. Hvala vsem, ki ste se oglasili na naš poziv, zapisan v obvestilniku Meta Znanost. Če se želite nanj naročiti, da boste na tekočem z našimi aktivnostmi, lahko to storite TU.

Seznam ni popoln in verjetno nikoli ne bo. Razlogi so različni. Bomo pa veseli, če se nam boste javili vsi, ki še niste na našem znanstvenem zemljevidu, pa delujete v okviru tujih znanstvenih inštitucij in bi želeli postati del mreže.

Uredništvo Metine liste

0 replies on “Zaklad, ki nedotaknjen leži že predolgo”