Žare Pak, glasbeni producent

Žare Pak
Žare Pak, glasbeni producent (foto: osebni arhiv)
Žare Pak
Žare Pak, glasbeni producent (foto: Benjamin Schroder)

1. Kdo si in kaj počneš?

Sem glasbeni producent, karkoli to že pomeni. Pridejo glasbeniki in se trudimo napraviti čim boljši zvočni odraz tega, kar imajo v mislih. Občasno zagrabim kakšen inštrument, dopišem kakšno besedo v besedilih, odžvižgam kakšno melodijo, postavim mikrofon, skuham kavo. Karkoli je pač potrebno v kreativnem procesu. Vedno več ustvarjam mednarodno, pravzaprav v Berlinu, njegova multikulturnost in odprtost mi dajeta izjemno inspiracijo in energijo. Trenutno poleg projektov v Sloveniji delam z nemškimi, izraelskimi in britanskimi izvajalci. Skratka, delam, se učim, razvijam in poskušam te nove izkušnje čimbolj vplesti tudi v domače okolje. Takole, potrkal sem ob les, ker živim od dela, v katerem uživam.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Večina profesionalnih glasbenih programov deluje na Jabolkih. Resda sem začel na Atariju, sledil pa je Power Mac 9500, 9600, G4 in sedaj Macbook Pro, zaenkrat še Duo, pa bo treba posodobiti. V studiih so pravtako večinoma Apple mašinice, včasih pa tudi kakšen PC ali pa popolnoma eksotičen standalone sistem. Računalnik konec koncev v glasbi ne more biti izgovor.

3. In kakšno programsko opremo?

Pred dolgimi leti sem se odločil in za takrat ogromne vsote kupil program Pro Tools s pripadajočim hardwareom. Na mojo srečo je ta program postal standard v vseh profesionalnih audio okoljih, tako, da ga z občasnimi posodobitvami uporabljam še dandanes. Vse od verzije mix plus 5.3, do native 10. Če je potreba, uporabljam Logic Pro, za hitre osnutke in tudi sicer za programiranje pa mi je še vedno pri srcu prijazni dinozaver Reason.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

Spremenil svet? Dvomim, da bi lahko ustvaril lepši sončni zahod na Tahitiju, boljšega plavalca od delfina, večje čudo kot je podzemna svinjka. Svet je čudovit, če ga pustimo pri miru in ga ne spreminjamo po svoje. Bi pa vsakemu človeku pripojil nekoga ki ga ljubi, brez samcev, ki osvajajo z močjo in razkošjem na račun drugih, in brez samic, ki so se zaradi tega pripravljene z njimi pariti. Pač, osnovni kulturni nivo bi dvignil do mere, da zakonov ne bi potrebovali.

5. Kaj bi ustvaril, če ne bi bilo omejitev?

Sem v poklicu, kjer sam postavljam meje. Edina omejitev je torej v moji glavi. In pa lenoba. Če torej ne bi bilo lenobe, bi ustvaril svojo ploščo.

 

 

0 replies on “Žare Pak, glasbeni producent”