Že od malih nog ljubitelj grozljivk: Jaka Smerkolj

Jaka Smerkolj (foto: osebni arhiv)
Jaka Smerkolj (foto: osebni arhiv)
Jaka Smerkolj (foto: osebni arhiv)

Avtor: Jaka Smerkolj, dijak Gimnazije Vič, ki je razpet med kulturo in kemijo. V prostem času rad riše, piše, improvizira (šila je zakon), plava. Zelo rad ima živali in čaka polnoletnost, da bo aktivno podpisoval peticije proti mučenju in zlorabljanju le-teh. Svojo bralno kariero je začel s poezijami Svetlane Makarovič in nato najverjetneje nekoliko prezgodaj prešel na Parfum, avtorja Patricka Süskinda.

Lev N. Tolstoj: Ana Karenina

Ena od klasik, ki bi jih morali vsi prebrati, neposreden navdih za branje pa je dal film, ki sem si ga ogledal pred počitnicami.

Paolo Giordano: Samotnost praštevil

Knjiga je dobila nagrado Strega in kup priporočil, ki napovedujejo kakovost zgodbe.

Stephen King: Carrie

Ker sem že od malih nog ljubitelj grozljivk in je Stephen King avtor, ki na tem področju ostaja nepremagan.

Mark Haddon: The red house

Roman, ki pokaže avtorjevo sposobnost opazovanja in ponudi šokantno resničen vpogled v življenje.

Stephen Chobsky: The perks of being a wallflower

Ena tistih knjig, ki jih s police vzameš zaradi platnic, ki povejo veliko, a hkrati ne preveč, dobra zgodba za vse nesrečne duše.

Michael Grant: Light in Fear (iz serije Gone)

Že prva knjiga v seriji, pobrana na plaži v Dahabu, me je popolnoma prevzela in avtor v nadaljevanjih le še stopnjuje napetost – grozljiva znanstvena fantastika, ki ne neha presenečati.

Diana Wynne Jones: Howl’s moving castle

Istoimenski risani film Hayaa Miyazakija, ki navdušuje tako mlajše kot starejše generacije je razlog, da je knjiga na mojem seznamu poletnih branj.

 

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo: Manica J. AmbrožičLenart J. KučićDarja MatjašecManca G. RenkoMatevž LuzarKlara in Klemen (Handmade in Moste), Nina KožarJure BrankovičUrška SaletingerSlavko JeričNataša Pirc MusarAnže Tomić, Denis OštirJana S. JavornikRok TamšeAntiša KorljanMaja in Nejc Žorga Dulmin, Maja SimonetiSašo BrazZala ŽbogarMatej PraprotnikMiško Kranjec,Angela Milharčič Hladnik, Roman Kuhar.

 

0 replies on “Že od malih nog ljubitelj grozljivk: Jaka Smerkolj”