Življenje je kot škatla čokoladnih bonbonov

Gremo na obisk. S seboj nesemo darilce. Čokolado? Seveda, saj je čokolada najpogostejše darilo. Ko sem se začela zanimati za čokolado, sem ugotovila, da o njej vemo veliko premalo. Samo da je 70%. Vendar zakaj?

Kakavova zrna. Avtor fotografije: Toni Štiherle

Osnovne sestavine čokolade so kakav, ki je pridobljen iz zrn kakavovca, kakavovega masla in sladkorja. V skoraj vse čokolade dodajajo tudi vanilijo in sladkor. Razmerja kakava, kakavovega masla in sladkorja dajejo čokoladi značilen okus in aromatičnost. Trenutno je pri nas 70% čokolada pojem dobre čokolade. To pomeni, da je v čokoladi 70 % delež kakava. V samem bistvu pa nam ta odstotek ne pove ali je čokolada kakovostna in okusna. V kvalitetni čokoladi mora biti kakovostna maščoba, torej kakavovo maslo. Tu ni kompromisov. Čokolada,  v kateri je sicer visok delež kakava, vendar so ji dodane cenene maščobe, ni kakovostna in tako okusna kot tiste » prave«.

Delež kakava v čokoladi je lahko zelo različen in ni nujno, da je čokolada, ki ima nižji delež kakava manj aromatična od neke druge z višjim deležem kakava. Odločilna za okus sta poreklo in sorta kakavovca. Z mešanicami različnih kakavov dosegajo najboljše in specifične okuse. Te vrste čokolad so vsako leto približno enake, saj okuševalci želijo doseči določeno mešanico ali »Blend«. Poglavje zase pa so čokolade s poreklom t.i. Origin čokolade. To so redke in izrazite čokolade. To so moje najljubše čokolade. Čokolada Tanzanija, Saint Domingo, Kuba, Papua, Mehika… Proizvajalec čokolade za to določeno čokolado izbere najbolj ustrezen delež kakava, kakavovega masla in sladkorja, da pride do izraza posebnost čokolade. Te čokolade so iz leta v leto nekoliko razlikujejo, kot se iz leta v leto razlikuje vino ki je zraslo v istem vinogradu. Bolj pomembno kot delež kakava v čokoladi je pomemben delež kakavovega masla.

Grizike. Avtor fotografije: Toni Štiherle

Poleg temne čokolade poznamo še mlečno čokolado, ki ji poleg kakava, kakavovega masla, sladkorja in vanilije dodajo še mleko (oz. mleko v prahu). V poletnem času pa bo prav prišla tudi bela čokolada v kateri je kakavovo maslo, sladkor in mlečne dele ter arome, zlasti vanilija.  Moje najljubše kombinacije za poletje pa so mousse iz bele čokolade z jogurtom in čokoladni mousse  iz čokolade Force Noir z dodatkom tonka oreška. Za moj okus je tonka orešek izjemen spremljevalec čokolade.  Če pa se želite približati okušanju čokolade nekoč, si iz sladke smetane in temne čokolade vašega najljubšega okusa skuhajte vročo čokolado. V taki obliki so čokolado namreč uživali do leta 1896, ko so v Sloveniji izdelali prvo tablico čokolade. Vse do tedaj pa so uživali tekočo čokolado.

Tanzanija prihajam! Pa četudi samo s čokoladnim okusom.

Maja Štiherle

 

 

0 replies on “Življenje je kot škatla čokoladnih bonbonov”