Zlomljene navade

Maja Hawlina
Maja Hawlina (foto: osebni arhiv)
Maja Hawlina
Maja Hawlina (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Maja Hawlina, psihologinja, ki se dvajset let ukvarja s komuniciranjem družbenih tem v javnem prostoru.  Posebej jo zanimajo reči vsakdanjega življenja, dekonstrukcija ideologij in moč imaginacije.  Zadnja leta ustvarja artivistične intervencije,  ki spodbujajo ustvarjalne ugovore, participacijo, aktivno državljanstvo in ekonomijo daru. Na Twitterju jo najdete pod @majahawlina.

Zlomila sem si roko, ki je naenkrat postala neuporabna in odkrila sem drugačen svet. Tak, kjer odpiraš zobno pasto z zobmi, čakaš na otroke, da bi ti odrezali kos kruha in sira ter ti zavezali čevlje.

Odkrila sem  še druge  zanimive stvari o sebi in o drugih. Primer: svojo neuporabno roko peljem na sprehod na Rožnik, ko se mi odveže čevelj. Ker si res ne morem sama pomagati, obstaja možnost, da pustim vezalke odvezane, tako kot je bilo to pred leti moderno pri šolarjih. Ker pa so predolge, je nevarno, da se vanje zapletem in si morda nalomim, razmišljam črnogledo, še drugo roko. To ne bi.

Preostane rešitev, da mi čevelj zaveže nekdo drug. Kdo? Najprej upam, da bo mimo prišel kak znanec. A ga ni. Potem opazujem ljudi, ki mi prihajajo naproti in pripravljam tekst: »Oprostite, ali bi mi mogoče lahko zavezali čevelj?« Malce nerodno se mi zdi, da bi nekdo moral pred menoj počepniti – cela okoliščina bi bila verjetno za oba neprijetna. Sedaj si resno želim, da bi srečala kakršnegakoli otroka; ugotavljam, koliko bolj so z njimi esencialne stvari enostavne. A vsi otroci so v šoli. Nadaljni premislek: če kdo počiva na klopci, bi se mu/ji  bilo potrebno le malo skloniti, da bi lahko opravil takšno delo. Kmalu ugledam dve mlajši ženski in se opogumim. Začudeno me pogledata, a ko vidita roko v mavcu (in da tu ni skrite kamere), mi voljno zavežeta čevelj, pa še drugega za vsak slučaj. In še možnost dvojnih pentelj mi ponudita.

Spoznanje: ljudje radi pomagajo, če jih 1. odkrito poprosiš, 2. če razumejo stisko, 3. če je to v njihovih močeh, 4. če neposredno vidijo rezultat svojega dobrega dela.

Si bom zapomnila.

 

Kolumne Maje Hawlina:

Kdo se boji teorije?

Kaj bi vi storili?

Zakaj že družbeno odgovorno komuniciranje?

 

0 replies on “Zlomljene navade”