Zoperstavljaj se do skrajnih mej možnosti začetkom staranja

Iz priloge Ženskega sveta Naš dom, 1937, september (vir: Digitalna knjižnica Slovenije)

Ženski svet (1923-1941) je bila tretja slovenska ženska revija, ki je sprva izhajala v Trstu, nato v Ljubljani in se zavzemala za izboljšanje položaja žensk v družbi. Zveste bralke so na njenih straneh in v prilogi Naš dom našle zanimive in še danes aktualne nasvete zase. So se v zadnjih 70 letih (sploh) kaj spremenili?

 

Vsaka ženska ne more biti lepa, toda vsaka je lahko negovana, ker s tem na svoji zunanjosti neverjetno mnogo pridobi, dviga se ji samozavest in odločnost nastopa.

Gube na obrazu, zlasti okrog ust, nastanejo, ako človek preveč nateguje dotične mišice, prepogosto zdeha, se pretirano smeje ali »dela obraze«. V največji meri pa so gube znak bližajoče se starosti. Dokler so mišice lica še trde in so podkožne plasti dovolj sočnate od naravne maščobe, črte izginejo, kakor hitro obraz počiva. Kadar pa so lica ohlapna in je koža suha, se zarežejo v obraz črte ali gube, ki se sčasoma bolj in bolj poglabljajo.

Da odpraviš gube, pomaga vsaj deloma masaža trepljanja, ki lice osveži, ker privabi več krvi vanj. Treba pa je kožo prej očistiti z oljem ali s kremo, ker je važno, da znojnice niso zamašene in prodira maščoba vanje. Prav ta maščoba zopet napne polt. Ko je koža očiščena, jo iznova namažemo in trepljamo z mastnim kazalcem in sredincem po licu, dokler polagoma ne obdelamo vsega obraza. Treba pa je to vztrajno ponavljati vsak večer in vsako jutro. Tudi tu velja pravilo, da je bolje preprečiti nego kasneje odpravljati. Razen tega moramo vedeti, da zunanje postopanje ne more docela odpraviti globokih gub in brazd v ohlapni in leni koži, ako niso tudi od znotraj dani pogoji za to, da se polt napne. V splošnem izboljšaš in osvežiš mišice s tem, da daješ svojemu telesu zadostne količine pravilne hrane, da telovadiš, se giblješ na svežem zraku, ne ponočuješ in ne kadiš, da živiš zmerno po vse predpisih zdravstva.

Vrat je pri ženski neusmiljen izdajalec in prejasno govori o križih, ki jih že nosi, dasi je sicer morda vsa njena osebnost še prožna in mladostna. Mnogo je sredstev, ki uporabljana vestno in redno, lahko za dolgo dobo ohranijo mlad vrat. Ako vrat od narave ni lepo oblikovan, tedaj je treba izkušati, da ga popraviš z veščo gimnastiko. Zelo vitke in suhe osebe imajo čestokrat med vratom in ključnico jamice, tako imenovane »solnice«, kar kvari oprsje. Da se to popravi, drži glavo naravnost, potem jo nagni kolikor možno globoko naprej, nakar jo energično dvigni nazaj v zatilnik. To ponovi zjutraj in zvečer osemkrat. Nato sukaj glavo na desno, nazaj, na levo, torej naokoli desetkrat.

Kdor ima dvojno brado ali zamaščen vrat, naj ne obupa in naj ne vrže takoj puške v koruzo. Delaj si vsak večer pred spanjem in vsako jutro mrzle polive na tilnik na ta način, da se nagneš nad skledo mrzle vode, pomakaš gobo vanjo in jo ožemaš na vrat. Tako ponavljaj vsakokrat 2-3 minute. Potem si namaži konce prstov z mandljevim oljem ali s kako mastno kremo in si masiraj podbradek tako, da ga gneteš in ščiplješ nalahno z mastnimi prsti. A pazi, da pri tem ne razvlečeš kožnega tkiva. Masiraj izmenoma z desnico in levico s tesnim pritiskom od brade navzdol do začetka vratu. Tudi kroženje z glavo in sklanjanje glave naprej in nazaj v tilnik je uspešno.

Ako je koža na vratu nagubana in uvela, si delaj dvakrat tedensko vroče obkladke: pomoči robec v vročo vodo, ožmi in ovij ga gladko in tesno okoli vratu čim bolj vroč je obkladek, tem bolje. Ko se popolnoma ohladi, ponovi iznova. Tako delaj 6 do 8 krat, končno osuši vrat in ga namaži od spodaj navzgor z mastno kremo ali z oljem in trepljaj z mastnimi prsti po vratu, da se pospeši kroženje krvi. Dva dneva v tednu pa si napravljaj prek noči masten obkladek: platneno krpo namaži z olivnim ali mandljevim oljem, ovij jo okrog vratu in zaveži povrh z drugo krpo, da ne pomažeš postelje.

Zoperstavljaj se do skrajnih mej možnosti začetkom staranja. Izkušaj si čimdalje ohraniti mladost, ki je lepa, ako je skrbno negovana. Vse to je lažje in dosti bolj zabavno, kakor zvoniti po toči: s trudom in naporom pridobivati si nekaj, kar smo izgubili.

A ne samo ženske, tudi moški naj bi se vse bolj brigali za svojo vnanjost. Človek, ki ve, da dobro izgleda in ima svoje živce spočite ter zato v oblasti, ima vedno dovolj samozavesti, ki je dandanes za uspešno življenje toli potrebna. V veliki zmoti so vsi oni, ki mislijo, da čist in zlikan ovratnik, čedna kravata in negovani nohti brez znakov »globoke žalosti« izključujejo duhovnost. Nasprotno. Resnično kulturen človek čuti potrebo notranje in vnanje skladnosti in lepote, ki jo posreduje nega telesa.

Pripravila Helena Janežič

 

0 replies on “Zoperstavljaj se do skrajnih mej možnosti začetkom staranja”