179: Jure Longyka (Izštekani) – OK, smo v buli, ampak kaj bomo naredili, da bo drugače

jure longyka
Jure Longyka, Izštekani BO, april 2015 (foto: Alan Orlič Belšak).

Z legendarnim radijcem o kakovosti javne govorjene besede v Sloveniji, revolucionarnosti glasbe, smiselnosti kvot, o skoraj treh desetletjih Izštekanih in info dieti, ki mu pomaga čez medijski drn in strn.

#MetinČaj

Metin čaj
Metin čaj
Metina lista

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS).

 

JURE LONGYKA – Že dve desetletji in pol se loteva radijskega in drugih medijev ter odra z veliko plati, kot novinar in avtor oddaj, urednik zvočnih izdaj, govorni interpret, voditelj prireditev, svetovalec za izbor glasbe pri filmu in pedagog govornih spretnosti. V tem času je ustvaril več kot tisoč ur avtorskih radijskih oddaj, med katerimi so najbolj odmevne Oldies-Goldies lestvica (Radio Študent, 1990–1996), Telstar (Val 202, 1997–) in Izštekani (Radio Študent, 1993–1997, Val 202, 1998–). S Telstarjem, staroglasbenim satelitom Vala 202, se vozi na izlete v globine dvajsetega stoletja. Leta 2007 je z basistom Žigo Golobom in multiinstrumentalistom Boštjanom Gombačem ustanovil pripovedovalsko-glasbeno skupino Gobec in godec. Od leta 2011 na nastopih interpretira poezijo ob glasbi harmonikarja Jureta Torija. Od leta 2009 sodeluje v umetniških akcijah in gledaliških predstavah režiserja Matjaža Bergerja.

Ozdravljeni deloholik. Ki se noče sprijazniti z resigniranim stavkom iz stripa Magna Purga: “Ah, klinc, živu sm pa le.” Najbrž mu zato na pot še vedno prihajajo novi izzivi, od radia prek gledaliških in drugih odrov do glasbe, ki jo že petindvajset let izštekava. In ja, svojega glasu ne more skriti. Na Twitterju je @JLongyka.

 

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na info@metinalista.si. #MetinČaj

Rubrika podkasta CheckFacting o preverjanju dejstev nastaja v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji. Stališča avtorjev in gostov ne odražajo nujno uradnih stališč Evropske komisije.

0 replies on “179: Jure Longyka (Izštekani) – OK, smo v buli, ampak kaj bomo naredili, da bo drugače”