Junakinje ljudskih pesmi in pripovedk

Dušica Kunaver (foto via kunaver.si)
Dušica Kunaver (foto via kunaver.si)
Dušica Kunaver (foto via kunaver.si)

Avtorica: Dušica Kunaver, profesorica, kulturna publicistka, pisateljica, zbiralka ljudske dediščine.

Najlepši lik slovenske žene

Miklova Zala jer s svojim begom iuz turškega suženjstva ustvarila najlepši lik slovenske žene. Nepismena mladenka, ki še nikdar ni videla zemljevida, je bežala čez ves turški Balkan. Skupaj s svojim stricem, ki je bil tudi turški ujetnik, sta se pred zasledovalci skrivala pod vodo, pod koreninami dreves, ki so rasla ob bregu potokov in rek. Ljubezen do domovine, do družine in do moža, je Zalo pripeljala v domači kraj, v Rož na Koroškem. Spomin na to resnično zgodbo je v Rožu pri Miklovih še danes živ. Miklovi se trudijo, da je pri hiši vedno kakšna – Zala. Tudi danes v tej hiši živi deklica z imenom Miklova Zala.

Potovke iz Luč

Cesta do Luč je bila zgrajena šele leta 1894, pred tem so do Luč vodile le strme steze preko gora in gozdov. Po teh stezah so hodile žene iz Luč v Ljubljano. Imenovali so jih potovke. V trdih časih naše zgodovine so tudi žene morale prispevati svoj delež k skromnemu zaslužku svojih domačij.

Grb občine Luče (foto via Wkipedia)
Grb občine Luče (foto via Wkipedia)

Žene iz Luč so hodile čez hribe in doline in v lesenih posodah na hrbtu nosile žive ribe v vodi v Ljubljano naprodaj. Potovale so s težkim tovorom na hrbtu, da so v Ljubljano prinesle poslastico ljubljanski gospodi, nazaj grede pa so nosile najnujnejše, kar je potrebovala njihova revna domačija.

Ko so Luče postale samostojna občina, Lučani niso pozabili na nenavadni, izvirni, a trdi zaslužek svojih babic. V svojem grbu so upodobili potovko z lesenim nahrbtnikom na hrbtu in z ribo v njem. V rokah so potovke nosile lučko, da niso izgubile steze po hribih in gozdovih na njihovi dolgi poti do Ljubljane in nazaj. Tako je grb Luč z likom potovke postal tiha zahvala in poklon skromnim, pogumnim, trdoživim, skrbnim ženam, ki so prepotovale dolge kilometre podnevi in ponoči, poleti in pozimi, v soncu in dežju, v mrazu in vročini, da so prinesle kos kruha otrokom, ki so doma nestrpno čakali na mater.

 

Junakinje tedna so bile Lepa Vida, Miklova Zala, Desetnica, Ajdovska deklica in Potovke iz Luč, na spodnjih povezavah pa izbor člankov v Meta Priporoča, ki ste jih morda spregledali med tednom:

Ponedeljek – Kako čem bit lepa kakor prve leta?

Torek – Kdo si upa iti peš iz Istanbula v Ziljsko dolino?

Sreda – Jaz ne grem nikdar več nazaj!

Četrtek – Ajdovska deklica

Petek – Potovke iz Luč

 

Junakinje rokovnika Zavest 2013 so izbrale Marjetka Krapež, Tanja Radež in Zora Stančič. Objavljene so v rokovniku, ki ga je izdal Pionirski dom – Center za kulturo mladih, LjubljanaHvala!

 

0 replies on “Junakinje ljudskih pesmi in pripovedk”