Kronokraktor

START – iTunes so bogatejši za novo aplikacijo. To je Kronokraktor, app namenjen samoocenjevanju posameznika ali drugače – beleženju in analizi dnevnih aktivnosti na pametnem telefonu.

Ideja za Kronokraktor se je avtorju, Boštjanu Jerku, porodila potem, ko ga je začelo zanimati, koliko časa dnevno porabi za delo. Ponekaj tednih je meso postala. Kronokraktor sestavlja 10 ikon, s klikom na “START” pa začnete “meriti” dan. Vas zanima, koliko časa na dan gledate TV, se prehranjujete, delate, prevažate, berete, se igrate, počivate, rekreirate? Zdaj veste, katera aplikacija vam pomaga najti odgovor.

Poglejmo še v drobovje nastajanja aplikacije. Osnovni programski jezik za vse Applove izdelke je objective C. Naprave se delijo na dve večji skupini – iOS naprave (iPod touch, iPad, iPhone) in Mac OS X naprave (prenosniki, namizniki), za vsako od teh skupin pa se je potrebno registrirati kot razvijalec, kar stane 99 € na leto. Obvezna je tudi namestitev programskega orodja Xcode, ki ga brezplačno (za razvijalce je tako) dobite na Applovi strani. Če vam objective C ne diši, si lahko pomagate s Titanium Appcelerator, v tem okolju – “obogatenem” z dodatki za iPhone, aplikacijo pripravite kot spletno stran, torej pišete v HTML-ju, CCS-ju in javascriptu. Za ocenjevanje primernosti aplikacije si Apple vzame dober teden dni. “Dear Japina, Bostjan Jerko s.p., The following app has been approved. The status has changed to Ready for Sale.”  Kronokraktor je od 28. marca 2012 naprej dostopen na iTunes, cena pa je 0,99$ oz. 0,79€.

Gre torej za aplikacijo, namenjeno samo-ocenjevanju posameznika/ce oz. holističnemu pregledu posameznega dne. Kaj sem počel/a čez dan in koliko časa so posamezna opravila trajala. In konkurenca? To so praktično lahko vse posamezne aplikacije, namenjene evidentiranju določenih stvari v življenju. Za branje recimo GoodReads, za šport RunKeeper ali morda TrainingPeaks, za prehrano FoodPlaner itd.. Kronokraktor dopolnjuje prej omenjene aplikacije, ker je razmeroma preprosto narediti povezavo med njimi in Kronokraktorjem.

Metina lista je po dnevu beleženja aktivnosti s pomočjo Kronokraktorja ugotovila naslednje:

TV – Downton Abbey 45 min na teden

HRANA – regrat in ribe

DELO – igra

IGRA – delo

PREVOZ – z dragim bencinom vse bolj javen

BRANJE – premalo

POČITEK – paše

REKREACIJA – najraje tek, kolo, hribi

Metina lista

P.S. Disclaimer – avtor Kronokraktorja je član ekipe Metine liste. – FINISH

 

One reply on “Kronokraktor”