Lepotica in zver. Vse prej kot pravljica.

ryan mcguire

Ko sem bila otrok in mladostnica, se mi je vse zdelo pravljično uresničljivo in mogoče. In če kdo od daleč pogleda mojo zgodbo, se tudi takšna zdi, pravljična: odličnjakinja v osnovni, srednji, na faksu; prejemnica Zoisove štipendije, OAD štipendije, DAAD štipendije. Doštudirala kot prva v svojem letniku in to na obeh faksih. Prvo službo dobila v občini na javno objavljenem razpisu brez zvez (političnih ali drugih). Drugo in nadaljnje službe in izvoljene pozicije so mi ponudili zaradi izjemnega dela. Spoznala sanjskega moža in bila blagoslovljena s tremi živahnimi in radovednimi hčerami. A se ne bere kot pravljica?

Že mogoče. Toda na teh svojih pozicijah (bile so vedno vodstvene in vodilne), sem spoznala, da ni dovolj biti sposobna, pametna, razgledana, povezovalna, timsko usmerjena, z dobro mrežo … ne, vse to ni dovolj, če si ŽENSKA in če imaš po možnosti privzgojene (nebodijihtreba) visoke moralno-etične standarde. Paradoks? Nikakor.

Enostavno si ženska in kot takšna vedno naletiš na vsaj enega od t. i. kavljev 22 (za tiste, ki radi berete, govorim o kultni knjigi Catch 22):

– Če si poročena in (še) nimaš otrok, nisi material za vodenje, ker jih boš enkrat imela in boš veliko odsotna zaradi bolniških (otroci obolevajo, ne?).

– Če si poročena in imaš otroke, potem je itak jasno, da daš otroke na prvo mesto in nisi pri stvari, ko je treba voditi posle.

– Če nisi poročena, je nekaj narobe s teboj, ker te očitno nihče noče.

 

Celoten zapis lahko preberete na TEJ povezavi.

 

Mag. Natalie C. Postružnik (foto: osebni arhiv)
Mag. Natalie C. Postružnik (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Mag. Natalie C. Postužnik, ustanoviteljica in direktorica Nikrmane, koordinatorka projekta Vključi.vse/Include.all za Združenje Manager.

 

Naslovna fotografija: Ryan McGuire.

 

0 replies on “Lepotica in zver. Vse prej kot pravljica.”