Mama Juanita

Un dia de vida, 1950 (foto via http://indreamsonly.blogspot.com/)
Un dia de vida, 1950 (foto via http://indreamsonly.blogspot.com/)
Un dia de vida, 1950 (foto via http://indreamsonly.blogspot.com/)

Četrtek, 13. junij 2013

(Ta teden junakinje izbira pisateljica, prevajalka in publicistka Suzana Tratnik. Danes je na vrsti mama Juanita “iz filma “Un dia de vida”, ki je bil jugoslovanski hit, tako kot vse, kar je bilo mehiško … Ta mama Juanita iz pesmi se mi je zdela čudežna, ker je vedno znova pripravila vso mojo družino do solz … in vse sosede, ki so prišli k nam gledat ta film na našem televizorju, edinem v naši ulici :)).

Naj zraste zaupanje – Natalija Gorščak, MMC RTV SLO

Pri nas je zaupanje v državljana na psu. Inštitucije, podjetja, vsi »veliki predstavniki malega ljudstva« mislijo, da smo mali ljudje kreteni.

Drag eksperiment – Klara Škrinjar, Delo
Obstoj javnih medijev ne sme biti vprašanje, njihova prenova pa vsekakor.

Matrica – Janez Markeš, Delo (P)
Vstopimo v zgodbo, ki je bila mišljena že 1991.

Adijo, gradbene birokratske blesarije? – Janez Tomažič, Finance

Rog: idila, groza, zloraba – Ranka Ivelja, Dnevnik (P)

Če Rog ne bi bil politično zlorabljan, bi kdo od govornikov v vseh teh letih vendarle moral povedati, da z žrtvami vse stranke in vlade opletajo, kot jim narekuje trenutni politični interes.

Slovenščina, jezik naš vsakdanji – Dušan Merc, Večer

Obvezni drugi tuji jezik ustvarja pač samo delovna mesta v šolah, ne pa znanja. To je edini motiv ravnateljev in ravnateljic, ki so podpisali peticijo. Ko govorijo o pozitivnih izkušnjah z drugim tujim jezikom, pač opletajo neumnosti s svojim lastnim.

Dva sta premalo – Mojca Škrinjar, Večer

Znanje jezikov, lastnega in tujih, je izjemnega pomena. Zato se mora Slovenija pridružiti klubu držav, iz katerega je izstopila leta 2011, ko je minister Lukšič (le kaj je kot vrhunski intelektualec mislil) ukinil obvezni drugi tuji jezik v osnovni šoli, česar ni naredila nobena druga evropska država.

Zdravju škodljivo uradniško delo – Matej Zalar, Nergač blog

Poletno. – Irena Jenko, Irena sirena blog

 

http://www.youtube.com/watch?v=CzWqO4M1FkU

 

China in Africa: The new imperialists – Alexis Okeowo, The New Yorker

Why Government Should Be Paying You for Your Information – Paul Solman, The Business Week

Expat culture shock boomerangs in the office – Elizabeth Garone, BBC

“Re-entry to a country of origin can actually be more stressful than outward transition.” The longer the length of the assignment, the higher the stress levels, said Dalton. Expats often talk about “re-entry shock,” and reverse homesickness is quite common.

Robot evolution – Emily Monosson, Aeon Magazine

A Better Way to Die – Amelia Marthyn, Hemphill

Bringing together medicine and spirituality for end-of-life care. Hod Lipson’s artificial organisms have already escaped from the virtual realm. Now he wants to send them out of control.

 

Junakinje rokovnika Zavest 2013 so izbrale Marjetka Krapež, Tanja Radež in Zora Stančič. Objavljene so v rokovniku, ki ga je izdal Pionirski dom – Center za kulturo mladih, LjubljanaHvala!

 

0 replies on “Mama Juanita”