Metamorfoza 081: Vrtanje v kamen, samooplojevalna riba in jamske školjke

Nick Hobgood, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Tokrat z enimi školjkami vrtamo v korale, z drugimi osvajamo jame, se potimo z rastlinami, z ribami se samooplojujemo in kihamo z divjimi psi.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V tokratnih novicah predstavimo raziskavo o tem, kako školjka, ki živi zarita v korale, vrta v to okamenelo podlago.

Ali ste vedeli …, da se nekatere rastline ob vročini “potijo”? Gre za nenavaden vzorec odpiranja listnih rež, pravzaprav ravno nasprotno, kot so nas vedno učili.

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež tokrat je riba, ki lahko dosti časa preživi na kopnem. To pa v bistvu ni lastnost, zaradi katere smo jo izbrali kot posebneža – še bolj posebna je po tem, da se pari sama s seboj. Drugi vaški posebneži so afriški psi, tisti, ki so tako skrivnostno kihali v prejšnji oddaji. Tretji vaški posebneži, s katerimi zaokrožimo oddajo, so školjke iz rodu Congeria. Gre za edine jamske školjke na svetu, živijo pa v našem, balkanskem Dinarskem krasu.

Cardet co6cs, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0 via Wikipedia

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 081: Vrtanje v kamen, samooplojevalna riba in jamske školjke”