Metamorfoza 101: Mačje predenje, volkci in vrtne zasluge

Volkec: graftedno1 on Visualhunt.com

Tokrat z ribami signaliziramo nevarnost, predemo z mačkami, skrbimo za vrt s tevjem in nevarno plenimo z volkci.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V tokrat edini novici predstavimo raziskavo tega, ali ribe, ki jih ogroža plenilec, svojim prijateljicam hote signalizirajo to nevarnost. Do sedaj namreč ni bilo znano ali gre pri opozarjanju tega tipa samo za to, da ribe prijateljice zaznajo napadeno ribo ali slednja napad hote sporoča – torej signalizira. Napadene ribe res signalizirajo!

Ali ste vedeli … Tokrat smo se lotili vprašanj poslušalcev iz 100. oddaje. Med drugim govorimo o dolgoživih organizmih, o tem, zakaj mačke predejo, ali pajki pijejo vodo, o genetski eroziji gojenih rastlin in tehnologiji CRISPR.

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež tokrat je tevje, rastlina, ki je v Veliki Britaniji dobila nagrado za vrtne zasluge. Njeni listi se pretvarjajo, da so cvetni listi, raste pa povsod po Evropi, razen v Veliki Britaniji. Drugi vaški posebneži so volkci, zanimive žuželke, čigar ličinke so strašni plenilci in so imele vlogo zlikavca celo v Čebelici Maji. Živijo povsod v Severni Ameriki, Evropi in Aziji, razen v Veliki Britaniji.

Tevje: Notranjski regijski park (https://www.notranjski-park.si)

Volkec in njegova past

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 101: Mačje predenje, volkci in vrtne zasluge”