Metamorfoza 196: Naj 10 opisov novih vrst v 2022

Pripravili smo spisek 10 najodmevnejših opisov novih vrst v letu 2022.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

1. Veličastni žvepleni biser: Thiomargarita magnifica

Volland in sod. 2022. Science 6600: 1453-1458

Bakterije so običajno velike 1-5 µm, te pa so dolge kar do 2 cm. Orjaške bakterije! Nabrali so jih v Karibih, v razpadajočem listju rdeče mangrove. Čeprav so jih nabrali že leta 2009, so dolgo mislili, da gre za glive. Ime so dobile po žveplenih granulah v njihovem telesu, ki so raziskovalce spominjali na bisere.

Veličastni žvepleni biser: Thiomargarita magnifica

2. Rumena brazilska češnja: Eugenia paranapanemensis

Valdemarin in sod. 2022. Systematic Botany 47: 498-505.

Gre za drevo brazilsko češnjo iz fragmentov gozda Mata Atântica v Braziliji. Sorodne brazilske, surinamske in kajenske češnje so grmi ali manjša drevesa, to pa je veliko do 27 metrov. Ta drevesa in grmi imajo užitne plodove (lokalno »pitanga«). Žalostno pri opisu nove vrste je, da so kljub trudu locirali le tri drevesa. Nova vrsta je torej morda tik pred izumrtjem.

Rumena brazilska češnja: Eugenia paranapanemensis.
Rumena brazilska češnja: Eugenia paranapanemensis.

3. Plašna vrčkovka: Nepenthes pudica

Dančák in sod. 2022. Phytokeys 201: 77-97.

Gre za mesojedo rastlino vrčkovko – to so tiste rastline, ki v vodnate vrčke lovijo žuželke. To je prva mesojeda rastlina sploh, ki ima podzemne pasti. Te so funkcionalne, glavni plen so mravlje.

Plašna vrčkovka: Nepenthes pudica.

4. Bolivijska vodna lilija: Victoria boliviana

Smith in sod. 2022. Frontiers in plant science 13: 883151.

Gre za tretjo vrsto rodu Victoria, kamor spadajo lokvanjevke z največjimi listi na svetu. Čeprav so rastline, ki danes pripadajo novi vrsti, znane že vsaj od leta 1845, vse do 2022 niso vedeli, da gre res za novo vrsto. Bolivijska vodna lilija je zdaj formalno lokvanjevka z največjimi plavajočimi listi na svetu.

Bolivijska vodna lilija: Victoria boliviana.

5. Reynoldsova kronska meduza: Atolla reynoldsi

Matsumoto in sod. 2022. Animals 12: 742.

Gre za globokomorsko meduzo iz rodu z le nekaj vrstami. Nenavadna je po odsotnosti t. i. vlečnih lovk, ki jih imajo druge vrste. Hkrati svoje kratke lovke, ki jih je več kot pri sorodnikih, nenavadno kodra.

Reynoldsova kronska meduza: Atolla reynoldsi.
Reynoldsova kronska meduza: Atolla reynoldsi.

6. Ploskavec oni: Amphiscolops oni

Asai in sod. 2022. Zoological Science 39: 147-156.

Ploskavci so majhni (ponavadi pod 2 mm), vodni (brakični ali morski), predvsem pa preprosti organizmi, ki nimajo niti pravega prebavila. Nova vrsta je velika 3 mm in ni tako enostavna. Na hrbtu ima enega ali več izrastkov z bički in aktivno lovi, česar pri drugih ploskavcih ne poznamo.

Ploskavec oni: Amphiscolops oni.
Ploskavec oni: Amphiscolops oni.

7. Gidorhov mnogoščetinec: Ramisyllis kingghidorahi

Aguado Molina in sod. 2022. Organisms Diversity & Evolution 22:  377–405.

Med več kot 22000 opisanimi vrstami kolobarnikov, sta do sedaj bili znani samo dve z razvejanim telesom. Ta je tretja takšna. Nova vrsta iz Z obale Japonske živi v spužvah, kjer je njeno razvejano telo razprostrto po labirintu podobnih kanalih spužvinega telesa.

Ramisyllis kingghidorahi: mladi (A) in starejši (B) osebek in pogled na te mnogoščetince v spužvah (C-F).

8. Zlatolasa spužvarka: Lamarckdromia beagle

McLay in Hosie 2022. Zootaxa 5129(3):301-355.

Gre za komaj tretjo vrsto rakovic spužvark iz tega rodu. Te rakovice na hrbtu prenašajo spužvo, v katero po meri izrežejo luknjo. Nova vrsta ima po telesu goste, zlate dlačice.

Zlatolasa spužvarka: Lamarckdromia beagle.

9. Kitajski orjaški močerad: Andrias jiangxiensis

Chai in sod. 2022. Zoological Research 43: 469-480.

O orjaških kitajskih močeradih smo že govorili. Pred leti so odkrili, da gre za vsaj dve vrsti, tokrat pa so opisali tretjo. Osebki te vrste pripadajo zelo majhni populaciji, ki je hkrati edina genetsko čista vrsta orjaških kitajskih močeradov.

Kitajski orjaški močerad: Andrias jiangxiensis.

10. Beli uakari: Cacajao amuna

Silva in sod. 2022. Molecular phylogenetics and evolution 173: 107509.

Opice uakari so majhne opice iz J Amerike. So slabo poznane, do zdaj pa je veljalo, da gre za eno vrsto s štirimi podvrstami. Zdaj pa so s temeljito genetsko analizo odkrili, da so dosedanje podvrste v resnici ločene vrste, hkrati pa so opisali še peto vrsto.

Beli uakari: Cacajao amuna.

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete jim lahko na metamorfoza@metinalista.si.Metamorfoza ima stran na Facebooku, na Twitterju jih najdete pod #Metamorfoza. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 196: Naj 10 opisov novih vrst v 2022”