Metamorfoza 198: Mikro-levi, pojoča miš in dinozavri v zatonu

Bor vrste Pinus contorta, narodni park Pacific Rim, Vancouver island, Kanada (yvr101 via Wikimedia Commons).

Tokrat se z dinozavri soočimo z meteoritom, plenimo v mikrosvetu, lepo pojemo z rjavo mišjo, se zvijamo z bori, z ribami pa negodujemo nad lovci.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo novo raziskavo o času po udarcu TISTEGA meteorita, ki je povzročil množično izumiranje na planetu. Lotijo se vprašanja ali so bili takrat dinozavri res že v zatonu in kako to, da so se s spremembami nekatere skupine spoprijele bolje kot druge.

Ali ste vedeli, katere živali spadajo v skupino Provora? Ni panike, tudi mi do te oddaje nismo! Gre za povsem novo odkritje iz sveta mikrobov. Raziskovalci so opisali novo skupino organizmov na ravni kraljestva, ki vsebuje mikrobe, med katerimi so sami krovni plenilci svojih mikrosvetov.

Kdo to tam poje: Pozor kvarniki! Tokrat poje Alstonova rjava miš, ki bi ji lahko rekli tudi pojoča miš. Zanimiva žival z zanimivim načinom oglašanja.

Vaški posebneži: Prvi posebnež danes je ameriški obalni bor oz. zviti bor. Posebnež iz severne Amerike, ki ima dva tipa storžev in je ljubitelj požarov. Drugi posebnež je zelo velika in čudno dolgoživa riba bivolja velikoustnica. V ZDA jih lovijo z loki in tudi zato jih kmalu ne bo več.

ZUNANJE POVEZAVE

Nekaj slik skupine Provora
Alstonova miš poje

Bor vrste Pinus contorta, narodni park Pacific Rim, Vancouver island, Kanada (yvr101 via Wikimedia Commons).

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete jim lahko na metamorfoza@metinalista.si.Metamorfoza ima stran na Facebooku, na Twitterju jih najdete pod #Metamorfoza. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 198: Mikro-levi, pojoča miš in dinozavri v zatonu”