Nekatera zelišča so dobra za čaj, druga pa za šnopček

(foto: Lovro Rozman)

Brez vode in rožic ni življenja. Zelišča so bila od vekomaj ključen del prehrane in zdravilstva in še danes radi posegamo po domačih zvarkih. A z rožicami ni šale, hitro nam lahko povzročajo škodo in celo med starimi ljudskimi recepti najdemo kakšno strupeno zelišče. Na srečo je delovanje preizkušenih ljudskih receptov dobro raziskano in učinkovine so dobro znane.

Prednost šnopčkov pred čaji je v tem, da se v alkoholu topijo nekatere snovi, ki se v vodi ne. Zato so nekatera zelišča dobra za čaj, druga pa za šnopček. Poglejmo nekaj primerov rožic, primernih za šnopčke.

IGLAVCI

Iglavci vsebujejo smole. Vsak, ki je že kdaj parkiral avto pod smreko, ve, da se smole z vodo nikakor ne da odstraniti. Z lahkoto pa jo raztopimo na primer z bencinom. Tudi v alkoholu se smola kar dobro topi, zato dajo iglavci šnopčkom prav posebno aromo. Najpogosteje seveda uporabljamo smrekove vršičke.

(foto: Lovro Rozman)
(foto: Lovro Rozman)

Če vas denimo zamika priprava najboljšega vršičkovega likerja, je tu natančneje opisan 1. del, tu pa 2. del. Na kratko pa priprava pomeni:

– v velik kozarec streseš vršičke
– dodaš sladkor in sicer za polovico mase vršičkov (ali po občutku)
– zaliješ z žganjem
– pokriješ s pokrovom, ki tesni
– vsak dan pretreseš (zato imaš kozarec ves čas na vidnem mestu v stanovanju)
– počakaš 1 mesec

(foto: Lovro Rozman)
(foto: Lovro Rozman)
(foto: Lovro Rozman)
(foto: Lovro Rozman)

ZIMSKI ŠNOPČEK IZ DIŠAVNIC

Poleg smol so v alkoholu odlično topna tudi eterična olja, zato so za zeliščna žganja odlične dišavnice. Sem spadajo rožmarin, timijan, lovor, bazilika in druge dišeče rožice, ki jim glavne lastnosti dajejo prav eterična olja. Ja, malo nenavadna izbira za zeliščno žganje, a pozimi pride še kako prav. Ne pozabimo, da imajo vsa ta zelišča dokazano pozitivne učinke na imunski sistem. V mojem zimskem šnopčku so tista zelišča, ki so se letos preveč razbohotila po vrtu. To so majaron, timijan, rožmarin, pehtran in melisa.

Divji timijan (foto: Lovro Rozman)
Divji timijan (foto: Lovro Rozman)

Zimski šnopček sem začela pripravljati že sredi julija. V veliko steklenico z alkoholom sem dajala vsa zelišča, ki jih nisem sproti porabila in do konca oktobra je bila steklenica že pošteno nabasana. V sredini novembra (ob prvem prehladu) je bilo žganje že skoraj črno obarvano. Takrat sem ga precedila in malo sladkala. Še zdaj smo zdravi.

BRINJEVEC

Tudi brinjevec je žganje, ki mu vonj in značaj daje eterično olje. Brinove jagode namreč vsebujejo do 10 % eteričnega olja, ki mu pripisujejo glavnino zdravilnih učinkov.

Čeprav se brinjevo eterično olje najbolje ohrani prav v alkoholu, pa so brinove jagode odlične tudi v začimbnih mešanicah, v čajih, mazilih in obkladkih. Vedno shranjujemo cele jagode in jih zmeljemo tik pred uporabo. Tako ohranimo kar največ eteričnega olja, ki iz zmletih jagod hitro izhlapi.

ŽAJBELJ

Ljudska medicina pa žal priporoča tudi kar nekaj strupenih rastlin. Za čaj so včasih uporabljali pljučnik in lapuh, ki oba trajno poškodujeta jetra. Za šnopček pa je od strupenih zelišč priljubljen žajbelj. Tudi žajbelj vsebuje eterično olje, ki pa je žal strupeno. Glavna sestavina imenovana tujon je živčni strup, ki lahko povzroči občutek vročine in omotičnosti, pospešuje bita srca in sproži celo epileptične krče. Zato je žajbelj za namakanje v alkoholu povsem neprimeren.

(foto via Wikimedia)
(foto via Wikimedia)

Kako pa vseeno lahko pripravimo odličen žajbljev liker? Iz žajblja najprej skuhamo močen čaj. Ker se tujon slabo topi v vodi, ga v čaju skoraj ni. Čaju nato dodamo sladkor in alkohol ter dobimo žajbljev liker brez strupenega eteričnega olja.

LIKER Z OMAMNIM VONJEM PO BEZGU

Nekaj rožic pa je takih, ki so preprosto odlične po okusu. Moj najljubši šnopček za crkljanje je tisti iz cvetov bezga in vrtnice. Ker smo bili pri nabiranju bezga res pridni, smo ga nabrali več, kot smo ga potrebovali. In kam gredo odvečna zelišča? V alkohol, seveda! In ker so ravno cvetele vrtnice, sem dodala še nekaj teh. To je bil eden mojih boljših eksperimentov in nastal je nežen likerček z omamnim vonjem po bezgu. Recept za ljubezenski napoj najdeš tu.

Kadar uporabljate bezeg, ne pozabite, da so zeleni deli bezga strupeni.

Vsebujejo veliko cianogenih glikozidov, iz katerih nastaja cianovodikova kislina. To pa so v 1. svetovni vojni uporabljali kot bojni strup. Torej – potrudite se odstraniti čim več pecljev in uporabite le cvetke.

(foto: Lovro Rozman)
(foto: Lovro Rozman)

Naj bo za zdravilo ali za crkljanje, žganje vedno uživajte odgovorno, za svoje zdravje pa najprej poskrbite še na druge načine – z rekreacijo ob nabiranju zelišč.

0 replies on “Nekatera zelišča so dobra za čaj, druga pa za šnopček”