Odstop Komisije za preprečevanje korupcije – utrip na spletu in družbenih omrežjih

Polonca Štritof (foto: osebni arhiv)
Polonca Štritof (foto: osebni arhiv)
Polonca Štritof (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Polonca Štritof je doštudirala angleški in italijanski jezik na Filozofski fakulteti, a ni vedela točno, kaj naj s tem počne. Tako jo je pot nesla v OŠ, na raziskovalni zavod, v nevladno organizacijo, trenutno pa je kot vodja digitalnega monitoringa srečno zaposlena v podjetju Kliping. Obožuje naravo in kadar ni ravno polomljena, rada hodi v hribe, turno smuča, se s kajakom vozi po mirni vodi in hodi v gledališče, kjer se občasno tudi zaljubi. Piše blog, na Twitterju jo najdete pod @streetof.

V petek, 29. novembra 2013, je nepričakovano in nepreklicno odstopil celotni senat Komisije za preprečevanje korupcije. Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek so se tako odločili iz protesta, ker se po njihovem mnenju vprašanje korupcije politizira. “Želimo, da se odpre resna debata, kdo nam je ukradel državo,” je ob zaključku odmevne novinarske konference dejal Goran Klemenčič. O potezi so poročali vsi slovenski mediji, novica je odmevala tudi v tujini. Na spletu in družbenih omrežjih se je razvila polemična debata, ki ni pojenjala vse do danes.

V našem podjetju smo debato na temo KPK  intenzivno spremljali od 28. novembra do 20. decembra 2013 in pripravili poglobljeno analizo. Spremljali smo samo objave pod temo KPK na spletu in #KPK na tviterju. V zajetem obdobju smo beležili skupno 2710 spletnih objav, od tega 1728 na tviterju. Največ objav je bilo v prvem tednu spremljanja (28. 11. – 06. 12.), ko smo beležili 2206 spletnih objav. Večina njih je bila na tviterju, kar 1453. Če izvzamemo tviter in forume, so največkrat o odstopu KPK pisali STA, Delo.si, Večer.com, Siol.net, Dnevnik.si, Demokracija in Slowwwenia.si, v tem vrstnem redu.

Slika 1: Število in deleži objav najbolj aktivnih spletnih medijev

(avtorica: Polonca Štritof)

O odstopu KPK je pisalo 779 avtorjev, kar 635 objav je bilo nepodpisanih, podpisanih samo s kraticami imen in priimkov novinarjev oz. so bila kot avtorji navedena uredništva. Podrobneje smo se lotili analize objav na tviterju, kjer je bila debata najbolj intenzivna. Vseh zabeleženih avtorjev pod heštegom #KPK je bilo 529. Slika 2 prikazuje najbolj aktivne tviteraše v merjenem obdobju in število njihovih tvitov.

Slika 2: Najbolj aktivni tviteraši na temo #KPK

Screen shot 2014-01-08 at 7.35.01 AM

Vsebinsko so se avtorji razdelili na dva očitna in zelo opredeljena pola, zagovornike in nasprotnike Komisije za preprečevanje korupcije. Morda je zanimivo, da so se ljudje v merjenem obdobju večkrat opredeljevali o smislu obstoja KPK kot o odstopu njenega senata. Nekaj je bilo medijskih tvitov, ki so bili povečini nevtralni, ni pa manjkalo niti ciničnih in humornih komentarjev na odstop senata.

Slika 3: O #KPK je tvitalo skupno 529 tviterašev

Screen shot 2014-01-08 at 7.38.18 AM

Najbolj izrazito in tudi številčno močno se je oblikovala skupina tviterašev, ki niti odstopu niti sami KPK ni bila naklonjena. Sicer smo beležili skupno 1733 tvitov, od tega jih je bilo 974 nenaklonjenih in 535 naklonjenih.

Slika 4: Največ nenaklonjenih tvitov

Screen shot 2014-01-08 at 7.40.26 AM

Primeri naklonjenih, nenaklonjenih in ciničnih tvitov:

Screen shot 2014-01-08 at 7.52.14 AM

Med vsebinskimi poudarki velja izpostaviti spodnji tvit Aleša Zalarja, po katerem je po zelo žgoči debati med drugim prišlo na dan, da je bil tudi sam v preiskavi KPK, nato pa po pritožbi izgubil na Upravnem sodišču.

Screen shot 2014-01-08 at 7.54.53 AM

Če se vam analize ne da brati, ena kratka grafična ponazoritev podatkov:

KPK

0 replies on “Odstop Komisije za preprečevanje korupcije – utrip na spletu in družbenih omrežjih”