Ona je sama svoja, njena dela niso slike, niso kopije del

Zofka Kveder (foto via Wikimedia)
Zofka Kveder (foto via Wikimedia)
Zofka Kveder (foto via Wikimedia)

27. junij 2013

(Junakinja tedna je ena izmed prvih slovenskih pisateljic, Zofka Kveder (1878 – 1926) in prva, ki se je vse življenje preživljala izključno s pisanjem. V kulturnem življenju na Slovenskem je konec 19-ega in v začetku 20. stoletja igrala pomembno vlogo. Posvečala se je temam, ki se dotikajo ženskih vprašanj in pisala o položaju žensk v družbi. Zavzemala se za emancipirano žensko, ustvarjalko in izobraženko. vir 1, 2)

Primer Snowden ali zakaj je cesar lahko še naprej gol – Ranka Ivelja, Dnevnik (P)

Ali nismo vendar Janševe vlade pribijali na zid za vsak ukrep, uperjen v poslabševanje socialnega položaja revnih, žensk in mladine? Bratuškovo pa prijazno krcamo zaradi napačnih modnih izbir?

Vlada na prepihu – Zoran Potič, Delo (P)
Po letih krize in negotovosti ljudje hočejo normalno vlado, stabilnost in predvidljivost.

Dobrodošli – Ervin Hladnik Milharčič, Delo (P)

V triindvajsetih letih meddržavnih odnosov državi nista napredovali čez odvijanje starih tabel na svojih novih mejah in postavljanje novih, ko meje ukinjata. Ravno triumf zunanje politike to ni.

Siva požiralka spomina – demenca. – Maruška blog

Moje mamaste aplikacije – Bedančeva Mojca, Mojcas blog

Peticija proti doplačilom za hormonsko kontracepcijo – Nič več brez nas žensk

 

IVAN CANKAR V “LITERARNEM PISMU” ZOFKI KVEDER (l. 1900)

“Zofka je ostavila izhojeno pot; ona je sama svoja; povedati je hotela nekaj, kar je videla sama in čutila sama; njena dela niso slike, niso kopije del; ustvarjenih od moških umetnikov: gledala je s svojimi očmi …” (vir, str. 277)

ZOFKA KVEDER V PISMU IVANU CANKARJU (l. 1904)

“Po pravici rečeno, se mi ni zdela tvoja umetnost nikoli tako velika, kakor v tem, kako krasno si orisal vsa ona dekleta, ki so jih vlačili po blatu in smradu in jim vendar niso mogli umazati duš.”

“Včasih že pozno ponoči sedem na mizo – na mizo, ker je tako bolj veselo. Črno kavo si skuham in iz dolgega čibuka pušim cigarete. Tako sem vesela in imenitno se mi zdi, da sem tako sama zase vesela in smejem se, pa si mislim, da nekje strašno plešem. Ciganska muzika je in jaz strašno plešem.”

 

The Failed States Index 2013 – FFP

60 second adventures in economics: The Invisible Hand – Open Learn

In the first of our six short videos on economic theory, watch how an Invisible Hand drives the economy. Eventually.

Guarding Our DNA – Linda Wang,  Chemical & Engineering News
After chewing a piece of gum, you casually toss it in the garbage and think nothing of it. But what if a few days later, a stranger picks up that piece of gum and sequences your DNA using the trace amount of genetic material from the saliva that you’ve left behind?

Graffiti done right can be a beautiful thing (50 Photos) – The Chive

 

Junakinje rokovnika Zavest 2013 so izbrale Marjetka Krapež, Tanja Radež in Zora Stančič. Objavljene so v rokovniku, ki ga je izdal Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Ljubljana. Hvala!

 

Značke
0 replies on “Ona je sama svoja, njena dela niso slike, niso kopije del”