Rdeča kapica je bila vedno nekoliko drugačna

Tomaž Bešter (foto: osebni arhiv)
Tomaž Bešter (foto: osebni arhiv)
Tomaž Bešter (foto: osebni arhiv)

Avtor: Tomaž Bešter, bralec, bibliotekar, iščoč navdiha v filozofiji, avtor bloga Kon-teksti, na Twitterju ga najdete pod @tbesther.

Pravljice. Ko sem bil majhen in je bilo branje še nedosegljiv cilj, sem jih z veseljem in strahom poslušal pri babici. In seveda so nekatere, za katere se mi zdi, da jih poznam od vedno. Med temi so mnoge od bratov Grimm. A k redkokateri sem se tolikokrat vrnil in pomislil nanjo, kot na Rdečo kapico. Tudi po tem, ko sem se naučil brati.

Rdeča kapica je bila vedno nekoliko drugačna. Mnoge druge so imele premalo ovinkov in so bile tam le zato, da so ti starši preko pravljice spotoma naučili kako prikladno modrost. Pri Rdeči kapici tega ni. Videl sem jo najprej kot pogumno malo dekle, ki se je pogovarjalo z volkom; malo kasneje sem jo videl kot upornico, ki ne bo naredila tako, kot so ji mati naročili; še kasneje kot nekoga, ki bo za babico napravil vse, čeprav v njeno škodo. Danes to zgodbo berem kot opomin na vsesplošno obsedenost z racionalnim, tehtajočim, premišljenim odločanjem, ki v podstati vsebuje neskončno nadutost pogleda na svet okoli nas, v katerem se vedno lahko neprijetnostim izognemo le s pametnimi odločitvami in posluhom do navodil. To slednje je le resnična pravljica, ki ji Rdeča kapica napoveduje vojno. Lahko si tudi upornik, lahko se ravnaš tudi po intuiciji, lahko se volka tudi NE bojiš. In kljub temu preživiš. Lahko imaš srečo. Lahko se izmažeš kljub temu. Ali prav zaradi tega. Rdeča kapica je sicer majhna, pridna in nedolžna, a hkrati tudi moj neprebojni zapik pred pretirano lepoto pametnega življenja.

Zato bom svojima tamalima z veseljem velikokrat povedal in prebral Grimmovo Rdečo kapico. Prej in večkrat kot marsikatero drugo.

 

Junakinja tedna je bila Rdeča kapica, pravljica bratov Grimm. Na spodnjih povezavah si lahko privoščite članke, ki ste jih v Meta Priporoča morda spregledali ta teden. 

 

Junakinje rokovnika Zavest 2013 so izbrale Marjetka Krapež, Tanja Radež in Zora Stančič. Objavljene so v rokovniku, ki ga je izdal Pionirski dom – Center za kulturo mladih, LjubljanaHvala!

 

Značke
0 replies on “Rdeča kapica je bila vedno nekoliko drugačna”