ROCK OTOČEC ušel iz gnezda

Franci Kek (foto: osebni arhiv)
Franci Kek (foto: osebni arhiv)
Franci Kek (foto: osebni arhiv)

Avtor: Franci Kek, na Twitterju ga najdete pod @FranciKek.

Najprej so začeli govoriti – »oče Rock Otočca«. Ko sem se še izdatneje postaral, so dejali »oče in mama«.  Tisti, ki so ga prvi organizirali leta 1976, pa potem v drugo 1983, so se nekako strinjali – »Naj bo, mi smo potem dedki Rock Otočca.«

Od mrtvih sva ga obudila leta 1997 z Marjanom Pirnarjem. Takoj je bil v mnogih medijih razglašen za »glasbeni dogodek leta«. Vedela sva, da si tega še ne zasluži, ampak sva se kar potuhnila in se prepustila lagodno prijetnim občutkom, da sva res frajerja.  No, Marjan ni dal dosti na te stvari, sam sem  bil pa kar precej piarovsko usmerjen. Rock otrok je rasel, imel leta 2001 vrhunsko letino in leta 2002 nekaj nesreče pri zadovoljitvi publike, ki pač hoče vedno več. Ker so dobili manj, je bilo manj tudi njih, stroškov pa preveč. Rock otrok je šel za eno leto v rejo in z najemnino blagovne znamke poravnal, kar je bilo za poravnati. Vzpostavila se je nova ekipa, si razdelila skrbništvo, Miloš Kovačič je rekel »Samo, da ne bodo gradu uničili«, Jože Colarič je vprašal »Kaj bo imela Krka od tega«, in po petih letih letališča Prečna je šel otrok v osnovno šolo v domačem kraju.

Naslednjih 6 sezon (2004 – 2009) je bilo življenje mirno, spokojno, radostno, predvsem pa so bili v hiši predvsem domači – Kreslin, Lovšin, Predin, Siddharta, Dan D, BFM, Mi2, Orleki, Elvis Jackson … Leta 2010 je prvič nekdo rekel nekaj, kar je bilo do takrat nepojmljivo, a je danes na žalost precej običajno: »Letos me pa ne bo, nimam denarja za karto.« Obenem je ponovno prišel čas, da v goste pride tudi kdo od daleč. In so se zvrstili v zadnjih letih – Guano Apes, Tarja, Gogol Bordello, New young pony club … Ampak, spet – ljudje hočejo več, drugje so začeli nuditi več … Pa dajmo – letos na Rock Otočcu PAPA ROACH.

18 milijonov prodanih plošč, lani nov album, letos evropska in ameriška turneja, pred nekaj tedni Rock am Ring, pred nekaj dnevi Nova rock, 6. julija Rock Otočec. In za njimi na našem odru kanadski melodični punkerji Billy Talent, tudi že eni izmed head-linerjev prej imenovanega Rock am Ringa in mnogih drugih, velikih. Ob njih to soboto za 26€ še Niet, Let 3 …, čez dan cirkusantje, improfantje, od Jonasa do Pižame, 3je afterji – rock, chill out ob bazenih, elektronski … dnevno in nočno kopanje … Dan prej Dubioza, Mi2, Elvis Jackson, Hamo @Tribute 2 love …

ImageHandler»A te lahko nekaj vprašam?«

»Vem, še nihče me zadnje mesece ni vprašal česa drugega.«

Po toliko letih je potrebna neka sprememba. In z najlepše lokacije se zagotovo ne bi premaknili, če nam ne bi uspel dogovor, da gostujemo na res dobri lokaciji. Laguna ima vse, kar festival potrebuje.  2, 5 hektara senčnega travnatega kampa, 1ha travnikov namenjenih koncertom in 1 ha bazenskih površin.

Kam bo šel Rock Otrok v prihodnje po srednji šoli je odprto. A najprej matura v letu z močnim programom in precej nizkimi cenami vstopnic. V razmerah, ko mnogo Slovencev marsikaj moti in obenem mnogo Slovencev ne moti festival sredi velikega mesta kot je Zagreb ali pa Novi sad. A, ravnokar so povedali, da je na voljo le še nekaj vstopnic po predprodajni ceni 26 € za 1 dan in 41 € za 2 dni. Kot kaže se je investicija v program in nova lokacija, ki omogoča udobno festivalsko doživetje, obrestovala. Tudi jaz se že veselim.

 

0 replies on “ROCK OTOČEC ušel iz gnezda”