Slovenski multipraktiki

podjetništvo
(foto: Tina Robba, TinaIMAGES)

Slovenci smo izjemni. Če posplošimo, bi lahko rekli, da znamo domala vse. Tujci se kar ne morejo načuditi, da sami postavljamo posel, skrbimo za družino, čistimo, celo sami gradimo hiše. Znamo vse. Prednost ali slabost? Verjamemo, da velika prednost. Vendar je v tem tudi majhna slabost. (Pre)malo se povezujemo. Vsaj tako opažamo podjetnice v poslovnem svetu. Ker nam je v krvi, da mislimo, kako znamo sami postoriti vse, a pogosto nimamo priučenega znanja, kako se povezovati, kako sodelovati, kako, preprosto rečeno – stopiti skupaj.

Jaz obvladam promocijo, ti organizacijo in ona grafično oblikovanje – če stopimo skupaj, lahko naredimo izjemen dogodek. Zagotovo bistveno boljši, kot če bi se istega projekta lotila vsaka posameznica.

Verjamemo, da imamo v poslovnem svetu v našem okolju še ogromno potenciala v povezovanju. Vedno več je zgodb izjemnega uspeha, ki je posledica povezovanja. Čeprav se sliši enostavno, mnogokrat ni – kako najti nekoga, s katerim se dobro razumeš, imaš podoben pogled na svet, podobne cilje in želje, a imata različne kvalitete. Mnogokrat naredimo napako, ko se najdeva recimo dva super predavatelja. Hm, seveda hitro »klikneva«, ker imava podobna zanimanja. Ampak – za poslovne projekte to ni najboljša povezava. Bolje bi bilo, da se najdeta en odličen predavatelj in drugi odličen organizator.

podjetništvo
(foto: Tina Robba, TinaIMAGES)

Primer povezovalne zgodbe: Nekaj let nazaj smo se našle tri punce, vsaka s svojim podjetjem, vsaka s svojimi kvalitetami in znanji. Kot ženske smo ugotovile, da smo žal še vedno v slabšem položaju in je prav, da se podpremo in gremo skupaj naprej. Zato smo se odločile, da naredimo nekaj pomembnega in velikega na področju ženskega podjetništva. Tako je nastal največji dogodek ženskega podjetništva – 500 podjetnic. Zbrale smo 300 udeleženk, večinoma podjetnic, in odziv je bil nad vsemi pričakovanji. Zato smo nadaljevale z delom, med letom organizirale manjše dogodke s podjetniškimi vsebinami, nato pa marca 2014 drugi dogodek 500 podjetnic, kjer je bilo že skoraj 400 udeleženk iz Slovenije in tudi iz tujine (Avstrija, Bosna, Hrvaška, Srbija).

Petra Škarja, Urša Žorž, Zori Jakolin (foto: osebni arhiv)
Petra Škarja, Urša Žorž, Zori Jakolin (foto: osebni arhiv)

Vedno več smo dobivale povratnih informacij, da je podjetnicam ta dogodek dal nov zagon, motivacijo, vzpostavile so poslovne in prijateljske povezave in iz tega so se rodili tudi novi posli. Zaradi odličnih odzivov letos organiziramo tretji dogodek 500 podjetnic, ki bo 18. marca 2015 v Ljubljani. Ker verjamemo v moč povezovanja! In ker vemo, da skupaj zmoremo več, se bo to prepričanje čutilo tekom celotnega dogodka. Sredi marca se bo torej ponovno tresla Slovenija in bogatejše bomo za nova poznanstva, poslovne povezave in informacije, ki nam bodo koristile pri našem delu.

Vabljene, Meta Dekleta, da se nam pridružite na naši poti do še uspešnejšega jutri …

 

Avtorice: Petra Škarja, Urša Žorž, Zori Jakolin

 

0 replies on “Slovenski multipraktiki”