Trubarjeva tržnica bo ponovno oživela!

Pogled na Trubarjevo v Ljubljani

Avtorici: Nika van Berkel in Ana Grk, vodji projekta Trubarjeva tržnica

Kulturno društvo prostorRož že drugo leto nadaljuje s Trubarjevo zeleno tržnico, ki je zaradi lanskoletnih pozitivnih odzivov še bolj bogata in pisana. V sodelovanju z mestno občino Ljubljana,Turizmom Ljubljana, Inštitutom za trajnostni razvoj – ITR, zvezo Biodar, lastniki lokalov in trgovin ter slovenskimi kmetovalci bo tržnica potekala v maju, juniju, juliju, avgustu, septembru in oktobru, vsako sredo od 12. ure do 19. ure na Trubarjevi cesti v Ljubljani.

(foto: Dijana Vukojević)
(foto: Dijana Vukojević)

Da bi omogočili dostop do okusne, ekološko pridelane hrane tudi tistim, ki ne morejo ujeti mestne tržnice, bo zelena tržnica, ki jo v sodelovanju z lokali in trgovinami na Trubarjevi prirejamo kot dogodek Ulica se predstavi, oaza dogajanja sredi mestnega vrveža. Obiskovalci lahko kupijo kvalitetno ekološko hrano slovenskih kmetovalcev in se udeležijo pestrega dogajanja na ulici.

(foto: Dijana Vukojević)
(foto: Dijana Vukojević)

Ulica se predstavi!

Trubarjeva cesta ima živahno preteklost, ki se je tekom let izgubila, postala je prehodna ulica, po kateri ljudje le hitijo v mesto in nazaj. S svojo raznovrstno ponudbo želijo tudi lastniki lokalov in trgovin opozoriti nase, zato prirejajo v sklopu Trubarjeve zelene tržnice vzporedne dogodke z imenom Ulica se predstavi! Obiskovalci si lahko ogledajo skejt tekmovanje, poslušajo ulične glasbenike, zavijejo na filmski večer, unovčijo kakšen popust ali ugodnost, poskrbljeno bo pa tudi za najmlajše in tiste, ki so radovedni gurmani.

(foto: Dijana Vukojević)
(foto: Dijana Vukojević)

Urbana oprema od Prešernovega trga do tovarne Rog

Da bi Trubarjeva cesta še dodatno pritegnila obiskovalce, so se lastniki lokalov in trgovin skupaj s kolektivom prostoRož v času Trubarjeve tržnice odločili postaviti urbano opremo, ki bo opozarjala na enotno dogajanje na Trubarjevi cesti.

(foto: Dijana Vukojević)
(foto: Dijana Vukojević)

Kako smo začeli?

Lansko poletje so nas lokali s Trubarjeve povabili, da pripravimo predlog oživitve ulice. V sodelovanju z lokali in ob podpori MOL smo tako pripravili predlog dodajanja urbane opreme in programa. Izkazalo se je, da je predlagana ekološka tržnica, ki se je tedensko odvijala lansko jesen in zimo, prava dodatna vsebina, ki na ulico privabi številne obiskovalce. Ob dodani urbani opremi, je tako ulica dobila novo podobo in zaživela kot prijeten prostor srečevanja, nakupov. Letos smo program in opremo še nadgradili.

Pogled na Trubarjevo v Ljubljani
Pogled na Trubarjevo v Ljubljani

 

0 replies on “Trubarjeva tržnica bo ponovno oživela!”