“Vedno deli z drugimi, kar si se naučil.” (Zarjina lista, december 2015)

(foto: Skokie Public Library via Flickr)

Zarjina lista – Enkrat mesečno na straneh Meta Znanosti objavljamo povezave do zanimivih zgodb iz sveta znanosti. Med njimi najdete kratke novice o najnovejših raziskavah z različnih področji znanosti, starejše daljše znanstvene zgodbe, galerije slik o raziskovanju, podkaste, videe in še kaj. Pripravlja Zarja Muršič, avtorica bloga Piškotarna. Na Twitterju je @piskotk, pišete pa ji lahko tudi na zarja@metinalista.si.

(foto: Skokie Public Library via Flickr)
(foto: Skokie Public Library via Flickr)

1. Znanost nam ponuja najboljši način, kako spoznavati svet okoli nas. A ima tudi nekaj pomanjkljivost. Kje se skrivajo razlogi zanje in kako odpraviti slabo znanost?

2. V oddaji Intelekta so na začetku decembra razglabljali o položaju slovenske znanosti. Vseeno upam, da nas čaka svetlejša prihodnost.

3. Prepletenost politike ohranjanja vrst z zapleteno biologijo in definicijo vrste ponuja zanimivo, a tudi žalostno zgodbo o volkovih.

4. Zakaj je ženska nožnica tako velika in ali obstaja povezava med velikostjo nožnice in penisa?

vhod
(foto: Mikael Tigerström via Flickr)

5. Odličen zapis o božični hrani in izumljanju tradicij in šeg ter navad. Njam! Scientific American je pripravil izbor zapisov o praznični znanosti, če bi radi izvedeli še kaj več o sodobnem praznovanju.

6. S piškoti lahko predstavimo tudi vso temačnost božiča.

7. Iz temnega božiča pa v galaksijo daleč, daleč stran: Kdo je glavna junakinja ali junak v prvih šestih delih sage Vojna zvezd?

8. Mene je nov droid BB-8 takoj osvojil. Morda pa lahko z znanostjo razložimo, zakaj se nam zdi tako prikupen?

9. Med nami kroži ogromno znanstvenih mitov, ki nikakor ne izginejo. Skrajni čas, da se z njimi seznanimo.

10. Kako ustvariti nove domove za bakterijske kolonije? Morda bodo ravno slednji vodili v nov svet antibiotikov.

11. Altmetric je pripravil seznam stotih znanstvenih objav, ki so vzbudile pozornost med mediji in tudi v akademskem svetu. Če se malo poigrate z iskalcem, lahko med avtorji odkrijete tudi slovenske raziskovalce.

12. Še za konec – znanost leta 2015. Tuje spletne strani že tradicionalno objavljajo sezname znanstvenih prebojevastronomskih dosežkovnezaslišanih znanstvenih škandalovkulskih in najslajših znanstvenih zgodb ter najboljših znanstvenih fotografij leta 2015.

 

To je to!

Z

zarja muršič
Zarja Muršič (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Zarja Muršič, biologinja in kognitivna znanstvenica. Trenutno živi v Veliki Britaniji, kjer na Univerzi v Durhamu in v znanstvenem muzeju Centre for Life v Newcastlu raziskuje radovednost, akumulacijo znanja in znanstveno mišljenje otrok in načine, kako k temu pripomore socialno učenje. Zanimiv svet znanosti se trudi približati širšemu občinstvu tudi na blogu Piškotarna. Na Twitterju jo najdete pod @piskotk.

0 replies on ““Vedno deli z drugimi, kar si se naučil.” (Zarjina lista, december 2015)”