Meta PHoDcast 102: Metka Voga, veterinarka

Z Meto Voga o gojenju in diferenciaciji matičnih celic iz maščobnih tkiv psov in mačk.

#Meta PHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Meta Voga je mlada raziskovalka v Laboratoriju za genomiko na Inštitutu za predklinične vede na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer tudi opravlja doktorski študij iz smeri Veterinarska medicina.

Pri svojem raziskovalnem delu odkriva nove biološke nosilce za gojenje matičnih celic, ki jih pridobiva iz psov in mačk.

Za rast matičnih celic je pomembno, da je nosilec čim bolj podoben kompleksnemu stanju, ki ga najdemo v živem organizmu. Z raziskovalno skupino so že odkrili, da matične celice dobro rastejo in se diferencirajo na svilnem fibroinu. Matične celice so uporabne za različne terapije pri psih, mačkah in tudi konjih. V drugem delu doktorata Meta odkriva podobnosti in razlike med matičnimi celicami pri psih in mačkah ter med spoloma.

Meta je že zgodaj v času študija odkrila, da jo privlači raziskovanje in ta strast med doktorskim študijem ni zamrla, saj si želi ostati v znanosti in nadaljevati svojo raziskovalno pot. Svoj čas za raziskovalne projekte usklajuje tako, da si vedno doda v urnik nekaj rezervnega časa, če ne bi šlo vse po načrtu, zato lahko tudi takrat, ko gre kaj narobe, na koncu še vedno sledi načrtu in projekt uspešno zaključi.

Na večerjo bi povabila Elvisa Presleya, ker je njegova glasba spremljala Metino mladost, Neila deGrasse Tysona, ker bi bilo zanimivo skozi oči astrofizika razmišljati o življenju, in psihoterapevta Zorana Milivojevića ali Andreja Perka, da bi skozi njuno znanje izvedela kaj več o vzgoji otrok.

0 replies on “Meta PHoDcast 102: Metka Voga, veterinarka”