Meta PHoDcast 105: Kristijan Armeni, kognitivni nevroznanstvenik

S Kristijanom Armenijem o razumevanju jezika, možganih in umetni inteligenci.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Kristijan Armeni opravlja svoje raziskovalno delo v sklopu doktorskega študija na Dondersovem Inštitutu za nevroznanost, kognicijo in vedênje v Nijmegnu na Nizozemskem. V svoji doktorski disertaciji razumevanje govora preučuje z elektrofiziološkimi meritvami in umetno inteligenco.

Z magnetoecefalografom je preučeval, kaj se dogaja v možganih, ko ljudje poslušamo zgodbe. Iz magnetoencefalograma je preračunal ritmično valovanje možganske aktivnosti in opazoval, kako se hitrost in moč valovanja spreminjata, ko udeleženci poslušajo zvočne knjige. Poleg tega je želel z računalniškim modeliranjem bolj jasno razumeti, kako posameznik ali posameznica razume zgodbe. V novejšem projektu doktorata se Kristijan posveča gradnji umetnih nevronskih mreže, ki bi bile čim boljši približek dejanskim biološkim lastnostim možganov.

S kombinacijo vseh metod tako pridobiva znanje o tem, kako ljudje razumemo govor in kaj se v tem času dogaja v naših možganih.

Kristijan opiše zanimivo anekdoto, ki se je zgodila njegovemu mentorju pri objavljanju svojega raziskovalnega dela v znanstveni reviji. Raziskovanje Kristijana veseli, vedno bolj ga poleg možganov zanimajo računalniške metode za obdelovanje in vizualizacijo podatkov.

V zadnjem času se posveča tudi tehnologijam za odprto in transparentno znanost in je soustanovitelj skupnosti za odprto znanost v Nijmegnu (www.openscience-nijmegen.nl). Čez pet let se tako še vedno vidi v raziskovanju, naj bo to v akademskem svetu ali kje drugje. Pri svojem delu veliko uporablja Python, MATLAB, R, R Markdown in Zotero.

V branje priporoča knjige: Jim Holt Why Does the World Exist, John Carreyrou Bad Blood in Michel Houellebecq Serotonin. Všeč mu je bil film Trije plakati pred mestom (Three Billboards Outside Ebbing Missouri), posluša pa tudi podkaste in sicer priporoča Guardianove podkaste (Today in Focus, Guardian Books), Everything Hertz in Not So Standard Deviations.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 105: Kristijan Armeni, kognitivni nevroznanstvenik”