Meta PHoDcast 109: Tim Podlogar, kineziolog

tim podlogar
Tim Podlogar (foto: osebni arhiv).

S Timom Podlogarjem o sintezi glikogena med in po športni vadbi.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Tim Podlogar končuje doktorski študij na Univerzi v Birminghamu v Veliki Britaniji. Raziskoval je v sklopu Šole za športne, vadbene in rehabilitacijske znanosti. V njegovem doktorskem delu ga zanima, kako poteka presnova med vadbo, usmeril pa se je predvsem na različne vrste sladkorja. Pri tem ga je zanimalo, kako različni ogljikovi hidrati vplivajo na regeneracijo in zmogljivost športnikov in športnic. V treh empiričnih raziskavah je poskusil osvetliti to področje z uporabo posredne kalorimetrije, vnosa stabilnih izotopov ter analize krvi in mišičnega tkiva.

Zaloge glikogena so v telesu zelo omejene in jih lahko izpraznimo že v uri in pol do dveh urah telesne aktivnosti. Kolesarske dirke lahko trajajo tudi več kot dvakrat toliko časa, zato se je Tim posvetil vprašanju, kako te zaloge čim hitreje obnoviti in s tem skrajšati čas regeneracije. V svoji doktorski nalogi z naslovom Vnos ogljikovih hidratov in regeneracija po vadbi: vplivi na presnovo in zmogljivost se je posvetil raziskovanju vpliva sladkorjev glukoze, fruktoze in galaktoze na zaloge glikogena pri športnicah in športnikih v različnih pogojih.

Tim je sicer nekdanji jadralec, sedaj pa zagrizen kolesar. O svojih poskusih, kako lahko izboljša svoje rezultate s sledenjem znanosti, je pisal na blogu kineziolog.si.

Raziskovalkam in raziskovalcem priporoča uporabo programa Mendeley, s katerim lahko lažje sledite vsej literaturi, ki jo citirate in uporabljate pri raziskovanju. Tim je pristaš Applovega ekosistema. V branje priporoča knjigo Alexa Hutchinsona Endure, računalniško igro Zwift, ki jo uporablja med treningi kolesarstva, v ogled omenja film Icarus o dopiškem škandalu v Rusiji in v poslušanje podkast STEM-Talk.

Na večerjo bi šel z Stevom Jobsom – predvsem ga navdušuje njegov način razmišljanja.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 109: Tim Podlogar, kineziolog”