Meta PHoDcast 115: Maja Lukanc, zgodovinarka

Z Majo Lukanc o diplomatskih odnosih med Jugoslavijo in Poljsko v prvem desetletju po drugi svetovni vojni.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Maja Lukanc je mlada raziskovalka na Inštitutu za novejšo zgodovino, doktorat pripravlja na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. V svoji doktorski disertaciji je preučevala odnose med Poljsko in Jugoslavijo po drugi svetovni vojni z raziskovanjem arhivov in prebiranjem ter analizo najrazličnejših zgodovinskih virov.

V nalogi se je osredotočila na obdobje med letoma 1945 in 1956. Obe državi sta se po drugi svetovni vojni znašli v sovjetski interesni sferi in na svoj način doživeli prehod v socialistični režim.

Odnosi med Jugoslavijo in Poljsko so v tem časovnem obdobju prešli tri faze in sicer prijateljstva, sovražnosti in normalizacije odnosov oziroma do ponovnega stkanja prijateljskih vezi. V podkastu Maja razloži, kako poteka raziskovanje v zgodovinopisju. Spomni nas na dogodke med drugo svetovno vojno in podrobno opiše jugoslovansko-poljske odnose. Pri tem uporablja koncept prijateljstva v mednarodnih odnosih.

Maja bi odločevalcem in odločevalkam v Sloveniji predlagala, da naj spodbujajo interdisciplinarne projekte in sodelovanje med disciplinami, saj se tako lahko veliko naučimo eden od drugega. Poleg tega opozori na probleme pri vrednotenju in točkovanju znanstvenih objav, pri katerih v ospredje pogosto stopa kvantiteta namesto kvalitete.

Maja predlaga drugim raziskovalcem in raziskovalkam uporabo programa Citavi za citiranje in tudi branje ter označevanje virov. V branje predlaga knjigo Curtains of Lies, avtorice Melisse Feinberg, in roman Laurus, avtorja Evgenija Germanoviča Vodolazkina. V času epidemije novega koronavirusa si je ogledala nanizanko The Plot against America, ki temelji na istoimenskem romanu Philipa Rotha. Vsem, ki jih zanima slovenska zgodovina, priporoča ogled spletne strani SIstory.si.

___

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 115: Maja Lukanc, zgodovinarka”