Meta PHoDcast 117: Marko Drobnjak, jezikoslovec

Z Markom Drobnjakom o jezikoslovni forenziki.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Marko je mladi raziskovalec na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, doktorski študij pa opravlja na sami Pravni fakulteti. V raziskovalnem delu združuje jezikoslovje in pravo: ukvarja se s percepcijo govora. Zanima ga, kako na podlagi govora posamezne osebe ustvarimo njen profil. 

Osebe, s katerimi govorimo, v nekaterih primerih ocenimo kot bolj ali manj verodostojne zgolj na podlagi tega, kako se izražajo.

Tako si lahko v nekaterih primerih, ko zgolj slišimo glas ali govor neke osebe, oblikujemo mnenje o tej osebi, ki pa lahko temelji na pristranskostih. Marko kot primer v pogovoru navede oceno stanja osebe, ko pokliče na telefon za nujne primere. Je oseba pod stresom ali ne? 

S predsednikom vlade bi na kavi govoril o znanosti in znanstvenem načinu razmišljanja. Del pogovora bi posvetil tudi temu, kako izboljšati raziskovalne pogoje v Sloveniji.

Na večerjo bi šel z Billom Gatesom, saj se že od nekdaj navdušuje nad računalniki.

———————–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 117: Marko Drobnjak, jezikoslovec”