Meta PHoDcast 142: Grega Ulen, komparativist

Z Grego Ulenom o kulturni produkciji in politični misli 20. stoletja s področja Afrike, Bližnjega vzhoda in Balkana.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Grega Ulen je doktorski študent primerjalne književnosti na Univerzi Princeton v ZDA. Še pred odhodom v ZDA je Grega končal dodiplomski študij na podružnici Univerze v New Yorku v Abu Dabiju. V Abu Dabiju je študiral književnost in na tem področju nadaljuje svoje delo tudi na doktorskem študiju. 

V doktorski disertaciji Grega analizira dela avtoric in avtorjev iz afriških držav, držav Bližnjega vzhoda in Balkana. Teoretsko jih povezuje na podlagi njihovega članstva v skupini neuvrščenih držav in se posebej posveča romanom, ki sodijo v literarni realizem. Sprašuje se, kako lahko mislimo svet skozi umetnost na drugačen način, kot ga mislimo skozi znanost ali pa skozi filozofijo. Zanima ga, kaj književnost je in kaj vse lahko ponudi onkraj ideje narodotvorne književnosti. Sredi 20. stoletja je bila popularna zamisel angažirane literature, ko so avtorice in avtorji verjeli, da književnost lahko spreminja svet. Grega si svoji analizi zastavlja vprašanje, kakšno vlogo ima književnost v utopični domišljiji in kakšne svetove si lahko zamislimo v književnosti. Pogovarjava se tudi o prihodnosti in o tem, kako nam književnost omogoča videti svet, ki bi bil mogoč. 

Grega bi se ponovno odločil za doktorski študij, čeprav je kritičen do akademskega sveta, ki se vedno bolj spreminja v industrijo in se oddaljuje od primarnega cilja izobraževanja in raziskovanja. Kritičen je tudi do tega, kaj se zahteva od mlajših raziskovalk in raziskovalcev za napredek v akademskem svetu. Predsednika vlade bi spodbudil k večji denarni podpori znanosti in urejeni strukturi državnega financiranja znanosti. Predlaga, da cilji znanosti ne bi bili usmerjeni le v to, da ustrezajo kapitalu ali politični moči, ampak bi predvsem nudili nek premislek in nova spoznanja. Postavlja pa si tudi mnoga vprašanja o tem, kako razumeti znanost v današnjem svet in kakšna je njena vloga v družbi. Kaj sploh razumemo kot znanost? Kaj naj bi počela? Ali naj bi zasledovala neko družbeno dobro in kako to zastaviti? 

Grega je kritičen do ideje, da se trudimo za prihodnost za naše zanamce, za naše otroke. Prihodnost moramo zahtevati sedaj tudi za nas. Na koncu pa vsem doktorskim študentom in študentkam svetuje, da naj se ne obremenjujejo, če ne najdejo urejenega načina dela, da naj poslušajo sebe in sledijo slogu dela, ki jim najbolj ustreza.

____________________

Meta PHoDcast z doktorskimi študentkami in študenti ter podoktorskimi raziskovalkami in raziskovalci je del projekta Slovenian scientists around the world – Where are our ships in the USA, ki ga v okviru programa NGO Small Grants sofinancira Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

“This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State”.

0 replies on “Meta PHoDcast 142: Grega Ulen, komparativist”