Meta PHoDcast 144: Nace Zavrl, filmski teoretik

Z Nacetom Zavrlom o umeščanju jugoslovanskih in ‘postjugoslovanskih’ filmov v zgodovino dokumentarne kinematografije.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Nace Zavrl je v četrtem letniku doktorskega študija na Univerzi Harvard. Svoj študij opravlja na Oddelku za umetnost, film in vizualne študije. Film ga je zanimal že od srednje šole, a ga ni želel ustvarjati, pač pa raziskovati filmsko teorijo in kritiko.

V sklopu doktorata preučuje dela ustvarjalk in ustvarjalcev, ki izhajajo iz držav bivše Jugoslavije. V filmski literaturi namreč obstaja vrzel in manjko monografij, ki bi se posvečale filmom iz Balkana.

Dokumentarni filmi večinoma slonijo na premisi, da predstavljajo objektivno resničnost. Nekatere ustvarjalke in ustvarjalci v postjugoslovanskih državah pa so tipičnim praksam dodali svojevrstne prijeme. Želimir Žilnik na primer omogoči akterjem dokumentarca, da pripravijo scenarij, v katerem črpajo iz dogodkov, ki so se jim zgodili, a jih potem ponovno zaigrajo. Nace v podkastu pojasni, od kod tovrstne prakse izhajajo in zakaj ter kako so drugačne od bolj klasičnih dokumentarnih filmov, ki jih poznamo iz anglosaksonskega okolja. Govorila sva tudi o drugih ustvarjalkah in ustvarjalcih ter raziskovalkah in raziskovalcih filma na naših tleh in na Balkanu.

Nace bi se ponovno odločil za doktorski študij. Je pa tekom študija spoznal, da je imel optimistično predstavo o akademskem svetu, da je v humanistiki vedno manj delovnih mest ter da je pripravljen tudi na delo izven univerze.

Predsedniku ZDA bi predlagal, da več denarja vloži v javno šolstvo. Drugim doktorskim študentkam in študentom pa predlaga, kot mnogi pred njim, uporabo bibliografskih orodij. Nace prisega na Zotero. Poleg tega pa pri delu sledi preprostemu pravilu in sicer vsako jutro dve uri nameni pisanju disertacije, potem pa počne karkoli želi.

Nace predlaga v ogled filme avtoric Selme Doborac, ki se posveča reprezentaciji vojnih traum, Jelene Maksimović (posebna omemba filma Domovine) in Nike Autor, čigar dela so te dni razstavljena v MSUM v Ljubljani.

————————————-

Meta PHoDcast z doktorskimi študentkami in študenti ter podoktorskimi raziskovalkami in raziskovalci je del projekta Slovenian scientists around the world – Where are our ships in the USA, ki ga v okviru programa NGO Small Grants sofinancira Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

“This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State”.

 

0 replies on “Meta PHoDcast 144: Nace Zavrl, filmski teoretik”