Meta PHoDcast 146: Jan Srpčič, fizik

Jan Srpčič o superprevodnikih, fuzijskih reaktorjih ter kaj je zanj dober mentor.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Jan Srpčič je doktoriral na Univerzi v Cambridgeu, trenutno pa deluje v podjetju Cambridge Consultants, kjer kot splošni fizik pomaga pri začetnem razvoju idej za širok spekter aplikacij. Njegova karierna pot ga bo s poletjem popeljala “preko luže”, natančneje v Boston, kjer bo sodeloval pri razvoju tokamak fuzijskega reaktorja. Kot mnogi, iz Slovenije najbolj pogreša bližino gora.

Jan pravi, da je bila odločitev za doktorat prava in da je ob strokovnem znanju pridobil še mnogo neformalnih veščin, ki mu pomagajo tako v poslovnem kot zasebnem življenju. Ob vpisu na fakulteto je razmišljal tudi o vpisu na AGRFT, vendar se je zaradi dobre izkušnje s fiziko v srednji šoli odločil za vpis na Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Po Janovih izkušnjah je raven študija na FMF-ju visoka ter da se študentje tega premalo zavedajo.

Za lajšanje stresnih trenutkov Jan priporoča, da v ušesa vtaknemo slušalke in ob poslušanju glasbe iz West Side Story rešujemo Sporcle kvize.

Jan kot svoj kreativni “outlet” uporablja risanje, pri katerem si pomaga s knjigo 3D sketching for absolute beginners: Basic 3D sketching, katere avtor je njegov sodelavec Lasse Wesseltoft Mogensen. Spletna stran, ki mu pomaga prihraniti čas, je SpeedCrunch, spletno orodje, ki pomaga preveriti in pohitriti izračune fizikalnih in matematičnih formul. Priporoča ogled filma My Dinner with Andre ter muzikala West Side Story. Priporoča Sporcle, spletno stran z različnimi kvizi. Rad posluša BBC-jev podkast Desert Island Discs. Za lajšanje stresnih trenutkov Jan priporoča, da v ušesa vtaknemo slušalke in ob poslušanju glasbe iz West Side Story rešujemo Sporcle kvize.

————–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 146: Jan Srpčič, fizik”