Meta PHoDcast 149: Elena Gobbo, etologinja

Z Eleno Gobbo o agresivnem vedenju pri psih.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Elena Gobbo je tik pred koncem doktorskega študija na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Študirala je na interdisciplinarnem študiju Bioznanosti, Znanost o živalih. Svoje raziskovalno delo je opravljala na Oddelku za zootehniko. 

Elena se ni vedno gibala v bioloških in vedenjskih znanostih. Njena visokošolska pot se je začela s študijem fizioterapije, nadaljevala z magistrskim študijem kognitivne znanosti, kjer je odkrila področje preučevanja vedenja živali, in nato v bioloških znanostih, kjer je nadaljevala podiplomski študij. 

V raziskovanju se je posvetila štirim vprašanjem: v kakšnih kontekstih prihaja do pasjih ugrizov v slovenskem prostoru; kakšen psihološki profil ima agresiven pes in kakšnega vodnik ali vodnica agresivnega psa; sprašuje se o fizioloških dejavnikih ob izkazovanju agresivnega vedenja, zadnje vprašanje pa je, kako samokontrola vpliva na pojavljanje agresivnosti pri psih. V raziskavah so tako sodelovali psi in tudi njihove vodnice in vodniki. Uporabila je različne metode, od vprašalnikov do standardiziranih testov vedenj. 

Pri raziskavi o kontekstih je polovica ljudi opisala, da se je ugriz zgodil med neposredno aktivnostjo s psom. Druga polovica ugrizev pa naj bi se zgodila brez neposrednega stika s psom. Osebe, ki so utrpele ugriz, v slednjem primeru niso želele imeti stika s psom. V tem primeru so ljudje tekli ali kolesarili mimo psa in je pes nanje odreagiral. Elena opozarja, da se takim ugrizom lahko izognemo, če imamo pravilen nadzor nad psom in predvsem, če se izogibamo situacijam, ki lahko privedejo do takšne reakcije. Pri tem je pomembno prepoznati znake stresa pri psih. Pri tem Elena svetuje, da moramo biti pozorni na položaj telesa psa, na primer na njegovo zakrčenost ali ko pes nagne glavo proti tlem in da ne strmimo v psa.

Preostali trije deli raziskave so se usmerili v neposredno raziskovanje psov. Elena se je posvetila agresiji, ki jo delimo na ustrahovanje, in na tiste primere, ko pride do poškodb. Motivacija za agresijo pri psu je lahko strah, branjenje ozemlja, varovanje hrane, igrač in vodnic in vodnikov. A ponavadi gre pri agresiji in ugrizih za kombinacijo dejavnikov. 

Elena je navdušena raziskovalka in upa, da bo ostala v raziskovanju na področju vedenja živali. Če bi še enkrat ponovila doktorat, bi si izbrala ožjo temo raziskovanja, ki bi se ji lahko še bolj podrobno posvetila. Predsedniku vlade bi predlagala boljše finančne pogoje za mlade raziskovalce in tudi spremembo pravil za mlade raziskovalce, kar bi omogočalo, da lahko študentke in študentje preučujejo tudi na področjih, ki še niso uveljavljena v Sloveniji.

Elena priporoča uporabo tehnike pozitivnega nagrajevanja. Pri delu si pripravi načrt in če ga izpolni, si prisluži nagrado. Priporoča uporabo programov za sledenje bibliografij (Mendeley, Zotero). Za kodiranje vedenj pa solomon coder

Elena priporoča ogled filma Oče (The Father), portret človeka z demenco, in dokumentarca Free Solo o prostem plezanju.

————-

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 149: Elena Gobbo, etologinja”