Meta PHoDcast 18: Mitja Pišlar, farmacevt

S farmacevtom Mitjem Pišlarjem o modeliranju sproščanja učinkovine iz tablete na poti skozi prebavni trakt. #MetaPHoDcast

Na Meta PHoDcast se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

MITJA PIŠLAR je farmacevt in mladi raziskovalec na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani. Njegov poklic in priljubljena prostočasna dejavnost je statistika, ki jo na Fakulteti tudi poučuje. Raziskuje sproščanje zdravilnih učinkovin iz trdnih farmacevtskih oblik (predvsem tablet) in skuša s statističnim modelom napovedati, kako se bo sproščanje in privzem teh učinkovin v kri zgodilo v človeškem telesu. Statistika mu je ljubša od laboratorija, filmi pa nemara celo ljubši od statistike, zato tudi vam priporoča ogled kakšnega, na primer Fantovska leta, Višja sila, Nightcrawler. Poleg tega ga navdušujejo množični spletni tečaji, poleg vseh statističnih vam priporoča Hararijevo Kratko zgodovino človeštva in Arielyjev tečaj neracionalnega vedenja.

Mitja Pišlar (foto: LA)
Mitja Pišlar (foto: LA)

 

Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtor Meta PHoDcasta je LUKA AUSEC, doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

 

Preberite o ideji in začetnih vtisih ter poslušajte ostale epizode.

 

0 replies on “Meta PHoDcast 18: Mitja Pišlar, farmacevt”