Meta PHoDcast 27: Alenka Simončič, umetnostna zgodovinarka

Z umetnostno zgodovinarko Alenko Simončič o gliptiki in zapostavljenem področju umetnosti gem. #MetaPHoDcast 

Na Meta PHoDcast se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

ALENKA SIMONČIČ je univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka in skrbnica depojev umetnin v Narodni galeriji v Ljubljani. Ukvarja se z gliptiko in pohiti z razlago, da je gliptika veda o gemah, kot da bi to karkoli pojasnilo. Nato nas ljubeče in malo zasanjano zasuje z več tisočletij mitoloških in zgodovinskih zgodb, ki so nedoumljivo spretno upodobljene na dragocenih kamnih centimetrskih velikosti (torej: na gemah). Sama je večkrat natančno pregledala več kot 15 tisoč gem, da je lahko razvozlala pomene motivov na 217 mavčnih odlitkih gem, ki jih je našla v depoju Narodne galerije. Snuje razstavo in dokumentarec, s katerima bo z gemami okužila tudi vas. Razen stripov in klasike obožuje Nightwish in trače o starem Rimu.

Del zbirke gem Narodne galerije v Ljubljani. Detajl predstavlja tri geme, na srednji je upodobljen na jambor privezan Odisej, o katerem v pogovoru pripoveduje Alenka. Te geme so manjše od dveh centimetrov. (foto: arhiv AS)
Del zbirke gem Narodne galerije v Ljubljani. Na srednji od treh gem v povečavi je upodobljen na jambor privezan Odisej, o katerem v pogovoru pripoveduje Alenka. Te geme so manjše od dveh centimetrov. (foto: arhiv AS)

 

Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtor Meta PHoDcasta je LUKA AUSEC, doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

 

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode.

0 replies on “Meta PHoDcast 27: Alenka Simončič, umetnostna zgodovinarka”