Meta PHoDcast 72: Janez Zavašnik, doktor nanoznanosti

Dr. Janez Zavašnik (foto: osebni arhiv)

Z Janezom Zavašnikom o elektronskih presevnih mikroskopih in izzivih doktorskih študentov.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Dr. Janez Zavašnik (Twitter) je doktoriral na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana v Ljubljani in je trenutno na podoktorskem izpopolnjevanju na Max-Planck-Institut für Eisenforschung v Düsseldorfu. V svoji doktorski nalogi pod mentorstvom Prof. Dr. Aleksandra Rečnika je izvajal “Raziskave dvojčenja in faznih transformacij v železovih sulfidih”.

300 kV presevni elektronski
mikroskop med vgradnjo. Za stabilno delovanje potrebuje posebej načrtovano
zgradbo. (foto: osebni arhiv)

Janez je bil po doktoratu štiri leta zaposlen na Centru za elektronsko mikroskopijo in mikroanalizo, kjer se je ukvarjal predvsem z elektronskimi presevnimi mikroskopi, ki so njegovo glavno raziskovalno orodje.

Zanimiv je podatek, da so vsi znanstveniki doslej z vsemi svojimi elektronskimi presevnimi mikroskopi preiskali le nekaj kubičnih centimetrov snovi.

 

Predsedniku vlade bi predlagal, da spremeni način financiranja znanosti, saj politika skozi nesorazmerno financiranje različnih vej znanosti veliko bolj usmerja znanost, kot smo si to pripravljeni priznati. Manjka dolgoročna vizija znanosti oz. kaj bi želeli doseči v naslednjih 5, 10, 20 letih. Moramo se pogovarjati o tem, zakaj imamo znanstvenike in kaj bomo z doktorskimi študenti, ko doktorirajo. Ne pa, da vanje vložimo veliko časa, energije in denarja, nato pa jih poceni izvozimo v tujino.

V prostem času Janez priporoča druženje z ljudmi izven stroke in rezerviranje časa med tednom, ko se razmišljanje o doktoratu konča. Glede programske opreme predlaga, da začnejo doktorski študenti čimprej uporabljati programsko opremo, ki jo uporablja mentor, da se izognejo tehničnim zapletom.

Izpostavlja projekt Znanost na Cesti, kjer znanstveniki poskušajo približati znanstvene dosežke širšemu občinstvu in pri katerem tudi sam sodeluje.

Izmenjevanje amorfnih SiOx-Ge tankih filmov na
monokristalu silicija za uporabo v CMOS in MOSFET tranzistorjih. (foto: osebni arhiv)

Janez bi šel na dve večerji. Na prvo bi povabil dr. Aleša Strojnika, ki je bil med drugim tudi pionir elektronskih presevnih mikroskopov na slovenskem. Druga, ki bi se je udeležil, pa je Fifth Solvay International Conference on Electrons and Photons. Delo raziskovalcev, udeleženih na tej “večerji” (Léon Brillouin, Wolfgang Pauli, William Bragg, …), je neposredno pripeljalo do večine metod v presevni elektronski mikroskopiji, ki jih Janez uporablja skoraj vsak dan in so pravzaprav postavili temelje za osnovno orodje njegovega znanstvenega dela.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 72: Janez Zavašnik, doktor nanoznanosti”