Meta PHoDcast 90: Žiga Štancar, fizik

Žiga Štancar (foto: osebni arhiv).

Z Žigo Štancarjem o jedrski energiji in podrobneje o fuziji.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Žiga Štancar je mladi raziskovalec na Odseku za reaktorsko fiziko na Institutu “Jožef Stefan”, na študij pa je vpisan na Fakulteti za matematiko in fiziko na doktorskem programu Jedrska tehnika.

V podkastu predstavi dva načina pridobivanja energije prek atomskih reakcij, jedrski razpad – fisijo in jedrsko zlitje – fuzijo. V svoji disertaciji, ki temelji na meritvah raziskovalnega reaktorja JET v Oxfordu, je Žiga preučeval obnašanje nevtronov v napravi imenovani tokamak. Žiga pove, da imamo na Zemlji že fuzijske naprave, v katerih presežemo temperaturo središča Sonca in to kar za desetkrat. Podrobneje pojasni, kaj je plazma in kako bi iz nje pridobivali elektriko ter kako raziskovati lastnosti in poti nevtronov, nastalih v plazmi.

Žiga poleg raziskovanja v sklopu doktorata deluje tudi kot znanstveni komunikator. Znanstvena komunikacija se mu zdi zelo pomembna, zato sodeluje v ekipi Science Bites, ki organizira kratka predavanja o različnih znanstvenih temah v angleščini. Vabi vas na prvo srečanje tretje sezone, ki bo že v torek 15. 1. v Žmaucu v Ljubljani.

Predsedniku vlade bi predlagal, da se potrudi obdržati perspektivne mlade raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji.

Predvsem se mu zdi, da se mladi na začetku kariere soočajo s težkimi finančnimi situacijami in zato priložnosti za delo pogosto iščejo v tujini. Rešitev vidi v shemi sistemsko urejenega zaposlovanja in financiranja mladih doktorjev, ki se vračajo iz podoktorskih izobraževanj v tujini.

V prihodnosti se vidi v raziskovalnih vodah. Konec februarja odhaja na podoktorsko izobraževanje v Oxford, kjer bo deloval v okviru sodelovanja med evropsko fuzijsko asociacijo EUROfusion in Institutom “Jožef Stefan” in še naprej izvajal raziskave na tokamaku JET.  V daljni prihodnosti upa, da bo dočakal delovanje prvih fuzijskih elektrarn.

Žiga je zavzet bralec in sodeluje tudi v bralnem krožku, poslušalkam in poslušalcem predlaga, da v roke vzamejo sedmerologijo Dark Tower Stephena Kinga in knjige Arta Paasilinne za doktorske študente in študentke, ki naj bi bili naveličani življenja. Žigi sta všeč tudi knjigi Krasni novi svet Aldousa Huxleya in Lincoln in the Bardo Georgea Saundersa. Poleg književnosti pa iz poljudne znanosti priporoča knjigo Other Minds: the Octopus, the Sea, and the Deep Origins of the Consciousness avtorja Petra Godfrey-Smitha. Poleg knjig priporoča film The Man from Earth.

Na večerjo bi, kot navdušen kitarist, šel z Davidom Gilmourjem, s pevcem in kitaristom Pink Floydov.

 

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 90: Žiga Štancar, fizik”