Meta PHoDcast 91: Robert Bevec, robotik

Robert Bevec (foto: osebni arhiv)

Z Robertom Bevcem o tem, kaj imajo skupnega dojenčki in roboti.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Robert Bevec je trenutno zaposlen na Institutu Jožef Stefan (IJS), natančneje na oddelku za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko. Robert je sicer doktorski študent na Fakulteti za elektrotehniko pod mentorstvom dr. Aleša Udeja, naslov njegovega doktorskega dela je Učenje predstavitev predmetov s pomočjo robotskih manipulacij.

Širša motivacija za njegovim doktorskim delom je, da bi se lahko roboti sami učili in bolje razumeli svet okoli sebe. Robert se je osredotočil na predstavitev predmetov, ker je to pomembna stvar za interakcijo s svetom in nam ljudem precej samoumevna, robote pa je treba naučiti, kaj je predmet, kako se ga naučiti, kako ga prijeti itd. Z njegovim algoritmom se roboti naučijo postavljati hipoteze na osnovi 3D vizualnih značilk, kaj bi lahko bili predmeti. Te hipoteze pa potem preverijo s potiskanjem oz. kakršnokoli interakcijo z okoljem, iz katere se da izluščiti znanje o teh objektih.

Kljub temu, da so humanoidni roboti v naravni velikosti človeka, so trenutno na nivoju dojenčka, kar pomeni, da bodo razbijali, prevrnili stvari, kaj polomili …

Na kavi s predsednikom vlade bi hitro prešel k bistvu in izpostavil dejstvo, da so plače raziskovalcev v javnem sektorju takšne, da raziskovalci težko začnejo in še težje ostanejo. Na koncu si jih veliko poišče službe v tujini, kar je škoda, ker so davkoplačevalci plačali njihovo šolanje, sedaj pa ustvarjajo dodano vrednost v tujini.

Kot pomoč pri pisanju člankov priporoča storitev za pisanje Latex člankov v oblaku, imenovano Overleaf, in orodje za urejanje referenc Mendeley.

Glede na uspehe slovenskih košarkarjev v NBA ligi si Robert rad vzame čas za poslušanje podkasta NBA Slovenija. Na večerjo bi povabil ameriškega satirika in voditelja pogovorne oddaje Stephena Colberta ter kolumbijsko igralko in model Sofio Vergara.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 91: Robert Bevec, robotik”