Meta PHoDcast 98: Nina Zupan, gradbenica

Nina Zupan (foto: osebni arhiv)

Z Nino Zupan o gradbenih metamaterialih.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Nina Zupan (LinkedIn, ResearchGate) je mlada raziskovalka na Katedri za metalne konstrukcije, ki se nahaja na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, Univerze v Ljubljani. Naslov njenega doktorata je Modeliranje metamaterialov s poenoteno večnivojsko metodo, ki ga opravlja pod mentorstvom prof. dr. Jožeta Korelca.

Metamateriali so materiali z lastnostmi, kakršnih ne najdemo pri materialih v naravi.

To so na primer mehanski metamateriali, zasnovani za namen boljše odpornosti proti potresnim sunkom. Eden od načinov, kako lahko ustvarimo metamaterial, je z uporabo 3D tiska, s pomočjo katerega lahko oblikujemo materiale oz. predvsem njihove notranje strukture v takšne oblike, ki so s klasičnimi metodami težje dosegljive.

V algoritmih za modeliranje metamaterialov se uporablja nelinearna mehanika, dodaten izziv pa je optimizacija parametrov notranje geometrije. Po zasnovi svojih algoritmov bo Nina 3D natisnila optimizirane metamateriale, jih testirala pod obremenitvijo, ter tako tudi eksperimentalno potrdila svoje izračune.

Od predsednika vlade bi si želela, da bi omogočil lažje mednarodno sodelovanje na področju znanosti.

Svojim kolegom sporoča, da ima doktorski študij svoje vzpone in padce ter naj se zaradi tega ne obremenjujejo preveč in čimbolj izkoristijo konference in izobraževanja. Tam namreč lahko dobijo širino in začutijo, da so sicer majhen, ampak vendarle del raziskovalnega sveta.

Priporočila bi nam knjigo z naslovom “Sto let samote“, avtorja Gabriela Garcie Marqueza.

Večerjala bi z Dr. Jane Goodall, britansko primatologinjo in antropologinjo, znano po svojem raziskovalnem delu s šimpanzi, ki sedaj potuje po svetu in predava o pomembnosti varovanja okolja in živali.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 98: Nina Zupan, gradbenica”