Seznam Slovencev in Slovenk na visokih položajih v OZN, OECD, NATOu, Svetu Evrope

ozn
(foto: Nicolas Raymond via Flickr)

Kdo so Slovenci in Slovenke, ki zasedajo najvišje položaje v sistemu Organizaciji Združenih narodov (OZN)? Po pregledu slovenske politične elite v Bruslju, smo preverili tudi, kje so naše ladje v OZN, torej mednarodni organizaciji, katere članice so domala vse države sveta. In, kakšno je stanje? Če v EU še zasedamo vodstvene, strateške in direktorske pozicije, tega v OZN po podatkih, ki nam jih je uspelo pridobiti, skorajda ni. (Opomba: za potrebe našega seznama upoštevamo izključne tiste, ki na določena mesta niso bili imenovani neposredno s strani države ali čigar imenovanja so bila del nacionalnih kvot.)

Od leta 2009 nimamo v sekretariatu OZN nobenega visokega predstavnika (vir). V programih in skladih, raziskovalnih in izobraževalnih inštitutih OZN smo sicer našteli 27 Slovencev in Slovenk, ki delo opravljajo po vsem svetu, t.i. P-4 nivo (op. mid-level professionals) pa je po naših podatkih najvišji rang, ki ga zasedajo (rangiranje strokovnjakov/-inj, zaposlenih v sistemu OZN: P-2, P-3 – entry level professionals, P-4, P-5 – mid-level professionals, P-6/D-1, P-7/D-2 – senior level professionals).

Sistem OZN (via www.un.org)
Sistem OZN (via www.un.org)

Pregledali smo tudi zaposlitve v 15-ih specializiranih agencijah OZN in sorodnih organizacijah (WHO, IMF, WB, UNESCO, IAEA, WTO …). Tako kot pri EU seznamu (posodobljenem novembra 2014), tudi pri OZN nismo upoštevali tistih, ki jih ima Slovenija kot država kakorkoli pravico imenovati na določena mesta.

Dr. Janez Potočnik (foto via www.argazkiak.org)
Dr. Janez Potočnik (foto via www.argazkiak.org)

DR. JANEZ POTOČNIK

So-predsedujoči Mednarodnemu forumu za upravljanje z viri (op. International Resource Panel), ki deluje v okviru programa OZN za okolje (november 2014). Nekdanji evropski komisar za okolje (2010-2014), nekdanji evropski komisar za znanost in raziskave (2004-2010) pred tem minister za evropske zadeve (2002-2004), še prej pa direktor Inštituta za ekonomske raziskave.

DR. IRENA MELE

Posebna svetovalka Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), pred tem vodja sektorja IAEA “Waste technology sector“.

 

Po doslej pridobljenih podatkih drugih Slovencev na strateških in odločevalskih pozicijah znotraj sistema OZN nismo uspeli najti. Izvedeli smo še, da jih na Svetovni banki dela skupaj 5 in na International Telecommunication Union (ITU) eden (nivo P3).

Specializirane agencije in organizacije OZN, kjer po zbranih podatkih nimamo “svojih” predstavnikov/-ic: UNESCOInternational Maritime Organisation (IMO), World Tourism Organisation (UNWTO), United Nations Industrial Development Organisation (UNIDO).

 

SLOVENCI/-KE NA VIDNEJŠIH POLOŽAJIH V DRUGIH MEDN. ORGANIZACIJAH – NATO, OECD, SVET EVROPE

matjaž gruden coe
Matjaž Gruden (foto: osebni arhiv)

MATJAŽ GRUDEN

Direktor za strateško planiranje (op. policy planning) v Svetu Evrope (januar 2015). Naloge obsegajo analizo stanja mednarodnih odnosov in predvsem človekovih pravic in demokracije v Evropi in svetovanje Generalnemu Sekretarju SE, priprava letnega poročila GS SE o stanju človekovih pravic, demokracije in vladavine prava v Evropi, delovanje mreže 21 političnih šol Sveta Evrope in delovanje novo ustvarjene internetne platforme za zaščito novinarjev. Od l. 2009 do dec. 2014 namestnik direktorja kabineta generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjorna Jaglanda. Pred tem tajnik odbora za politične zadeve in odbora za nadzor spoštovanja obveznosti Parlamentarne Skupščine Sveta Evrope, politični svetovalec Predsednika Parlamentarne skupščine Sveta Evrope – Lorda Russella-Johnstona, govornik in svetovalec prejšnjega Generalnega sekretarja SE – Terryja Davisa (1995 – 2009). V Svetu Evrope od l. 1995. Med leti 1993 – 1995 diplomat v prvi ekipi veleposlanika dr. Borisa Cizlja, ki je po priznanju Slovenije odprla stalna predstavništva pri EU in NATO v Bruslju.

DR. ŽIGA ŽARNIČ

Posebni svetovalec direktorja Direktorata za okolje na Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD – organizacijska struktura).

Dr. Daria Daniels Škodnik (foto via ifimes.org)
Dr. Daria Daniels Škodnik (foto via ifimes.org)

DR. DARIA DANIELS ŠKODNIK

Od septembra 2013 dekanja NATO Defense College (NDC, Rim). V 60-letni zgodovini te inštitucije sploh prva ženska na tem položaju. Pred tem je več kot dve desetletji službovala v vojaških strukturah in si pridobila čin polkovnice (op. Colonel/Uniformed Military Specialist Class XIV1).

 

HVALA vsem za pomoč pri sestavljanju seznama! Ne domišljamo si, da je popoln ali dokončen. Gotovo smo koga izpustili, pa bi po navedenih kriterijih sodil/-a na ta seznam, zato se nam oglasite na info@metinalista.si in bomo seznam ustrezno dopolnili.

 

Preberite tudi:

20 Slovencev in Slovenk, ki zasedajo najvišje položaje v inštitucijah EU (posodobljen novembra 2014)

 

0 replies on “Seznam Slovencev in Slovenk na visokih položajih v OZN, OECD, NATOu, Svetu Evrope”