TOP 5 kafetarij v prestolnici

Marko Maver
Marko Maver (foto: osebni arhiv)
Marko Maver
Marko Maver (foto: osebni arhiv)

Ideja o pisanju tega članka se je porodila že pred dobrima dvema letoma, ko sem nekega dne pred službo sedel v kavarni v središču Ljubljane in pil svojo jutranjo kavico. Začel sem razmišljati o tem, kdaj sem sploh začel piti kavo, kakšna je kultura pitja kave v Sloveniji in kje imajo najboljšo kavo v Ljubljani oz. katera kavarna je najbolj priljubljena. Tako sem se samo za hec odločil, da bom čez poletje obiskal čimveč kavarn in si zraven zapisal, kakšni so bili kava, postrežba, vzdušje itd.. Do konca poletja sem imel že precej obsežen seznam (20+), nato pa se je le-ta nekje izgubil in ostal pozabljen v arhivu za naslednji dve leti. Ker je v Ljubljani veliko več lokalov, kavarn, restavracij, kjer ljudje pijejo svoje jutranje, dopoldanske in popoldanske kavice (zame veljajo vse tri in pa včasih tudi večerna), sem se odločil, da naredim samo en Top 10 seznam.

Na katerem mestu je pristala določena kavarna/lokal/restavracija je bilo odvisno od celotne ocene, ki je vsebovala sledeče kriterije: okus kave, pena, vzdušje, postrežba in cena. Peno sem vključil v kriterij, ker menim, da je pomemben del kave – preveč mehurčkov v peni, vsaj meni, ni dobro. Kar

cafetino
Kavarna Cafetino (foto via coffeeobsession blog)

se tiče cene, sem upošteval nekje povprečje za cappuccino ter machiatto. Najugodnejšo ceno ima tako npr. Cafetino (2,35 evra za oba), povprečje pa se giblje nekje med 2,70-2,80 evri.

Navedeni kriteriji se mi zdijo najbolj pomembni kadarkoli se sam ali z nekom drugim odpravim na kavico. Ker sem predvidel, da verjetno nekaterim moj top 10 seznam ne bo najbolj všeč, sem sestavil tudi anketo z namenom, da dobim še ‘glas ljudstva’ in ga primerjam z mojim seznamom, pri čemer se oba niti nista preveč razlikovala. Anketa je bila objavljena na spletu, nanjo pa je v enem tednu odgovorilo 125 ljudi, tako Slovencev kot tudi tujcev. Vsebovala je dve vprašanji: katera je vaša najbolj prijlubljena kafetarija in zakaj. Predvsem me je zanimal ‘zakaj’– kaj je tisto, ki privabi nekoga, da se vrača nazaj v isto kafetarijo; ali je to lokacija, okus kave, cena, atmosfera, itd. Sledeči seznam top 5 kafetarij odraža moje mnenje, dodana pa so tudi mnenja drugih.

Katere so torej top kafetarije v Ljubljani?

cafetino
Kavarna Cafetino (foto via coffeeobsession blog)

1. Cafetino

Mislim, da mi je bil Cafetino že, ko sem se prvič ustavil tu na kavi, ena izmed najljubših kavarn v Ljubljani. V trenutku, ko vstopite notri, vas bo premamil vonj ravnokar mlete kave in tudi širok izbor kav iz celega sveta. Od bistre in sveže Columbia Supremo do malo bolj močne in polne Kenya Estate AA. Za bolj prefinjene kofetkarje pa je Cafetino (vsaj v kolikor vem) tudi edina kavarna, ki ima na voljo kave Jamaica Blue Mountain in Kopi Luwak. Kakorkoli že, vse kave so izredno dobre, postrežba je na visokem nivoju, vzdušje pa tudi – še. Za sladkosnede priporočam tudi brownie, ob vročih poletnih dneh pa hladni cappuccino!

Mnenja drugih: 

Tudi drugi so podobnega mnenja, da je Cafetino najboljša kavarna v Ljubljani. Največkrat je razlog za to ”kvaliteta in izvrsten nabor kav”, ”prijeten ambient in osebje”, ter ”omami vonj kave in super poletni vrt za vroče dni”. 

Okus kave: 5, pena: 5, postrežba: 5, atmosfera: 4, cena: 5 (Cappuccino: 1.40; Macchiatto: 0.95), skupaj: 4.8.

Le Petit Cafe
Le Petit Cafe (foto via lepetit.si)

2. Le Petit

Pri Le Petitu sta mi všeč tako lokacija (blizu NUK-a) kot ponudba raznih kosil in malic. Najbolj pa mi je všeč francoski ambient, ki daje občutek Pariza v Ljubljani. Tudi kava je zelo dobra (cappuccino in machiatto), res pa imajo, kot v večini drugih kafetarij, na voljo samo eno vrsto kave, kar je tudi razlog, da je Le Petit zasedel drugo mesto. Najbolj priporočam obisk v soboto ali nedeljo za brunch, ali pa tudi za kakšen zmenek ob kavi.

Mnenja drugih: 

Največkrat druge prav tako navdušujeta “široka ponudba, odlična hrana ter dobra lokacija”. Prav tako pa tudi “umirjen, prijeten ambient” ter “francoski privdih”.

Okus kave: 4, pena: 4, postrežba: 4, atmosfera: 5, cena: 4, skupaj: 4.2.

nekdanji predsednik Milan Kučan v Zvezdi (foto: Primož Lavre via Reporter)

3. Kavarna Zvezda 

Mislim, da ni kofetkarja, ki ne bi poznal Zvezde oz. imel kaj slabega za povedati. Imajo tako ‘navadno’ kavo kot tudi nekaj drugih vrst za bolj prefinjene kofetkarje. Vzdušje, postrežba in še posebej izbira tortic (res najboljše v Ljubljani) postavijo Zvezdo na sam vrh lestvice. Pogosti obiskovalci so številne znane osebnosti kot npr. župan Ljubljane Zoran Janković, bivši predsednik Milan Kučan ter številni pevci, igralci in športniki. Mislim, da je Zvezda ena izmed tistih kafetarij, ki so že nekaj časa in bodo še dolgo na vrhu lestvice najboljših v Ljubljani. Moje priporočilo: Ethiopia Sidamo macchiato, zraven pa se mini-Sacher oz. torta Caprese (s kepico vaniljevega sladoleda – če vam res cukr pade).

kavarna zvezda
kavarna Zvezda nekoč

Mnenja drugih: 

Zvezda je ena izmed najbolj priljubljenih kafetarij prav “zaradi lokacije v centru Ljubljane, dobre kave, odličnih tort in prijetnega vzdusja”. Največkrat pa se kot razlog omenijo “ful dobre torte”. Tudi po raznih forumih na spletu (npr. TripAdvisor, virtualturist) ima Zvezda najvišje ocene tako zaradi tortic kot kave in vzdušja – “the sweetest place, excellent coffee and cakes, five star experience”.

Ali ste vedeli?

Prva Zvezda na Kongresnem Trgu je bila odprta leta 1999. 12 let za tem se je odprl še Bistro, letos pa lahko pričakujemo novo ‘zvezdo’ –  Deli – kjer si boste lahko nabrali vse dobrote, ki so na voljo v kavarni/slaščičarni ter tudi specialitete iz Bistroja.

Okus kave: 4, pena: 4, postrezba: 4, atmosfera: 5, cena: 4, skupaj: 4.2.

Nebotičnik
Nebotičnik (foto via neboticnik.si)

4. Nebotičnik

“V nebotičnik sva odšla…[in si kavico privoščila]”, malo prirejen verz znane popevke Mala Terasa :). Najbolj privlačna lastnost kavarne na vrhu Nebotičnika, tako meni kot tudi drugim, je nedvomno razgled nad prelepo Ljubljano. Mnogi hodijo sem primarno zaradi samega razgleda, ampak ne gre zanemariti niti dobre kave in kakšne tortice, pri bolj zimskih temperaturah pa tudi res ‘ta prava’ vroča čokolada (s smetano). V vsakem primeru, če si želite dobre kave, lepega razgleda, predvsem pa se oddahniti od metnega vrveža je Nebotičnik najboljša izbira.

kavarna Nebotičnik (foto via neboticnik.si)

Mnenja drugih:

Najbolj pogosti komentarji se nahajajo na “najlepši razgled” ter “idilično vzdušje”.

Ali ste vedeli?

Nebotičnik, zgrajen že leta 1933 pod vodstvom arhitekta Vladimirja Skubica (1894-1946), je kar nekaj časa veljal za najvišjo zgradbo v nekdanji Jugoslaviji ter bil med desetimi najvišjimi v Evropi. Nadstropja 10-13, kjer se nahajajo klub, restavracija ter kavarna, so bila prenovljena ter po skoraj desetletju samevanja ponovno odprta l. 2010.

Okus kave: 4, pena: 4, postrezba: 3, atmosfera: 4, cena: 4, skupaj: 3.8.

5. Čokoladni Atelje 

Na vprašalniku me je kar malo presenetilo, da Atelje ni dobil več glasov, morda zato, ker je bolj skrit. Zasluži si mesto med top 5 v Ljubljani verjetno ne zaradi lokacije, ampak nedvomno zaradi zelo dobre kave, postrežbe in izbora raznih čokoladnih dobrot. V meniju pa je tudi, vsaj kar sem videl v Ljubljani, t.i. ‘frappuccino’, ki pa je ob poletnih temperaturah zelo osvežilen napitek.

Okus kave: 4, cena: 4, postrežba: 4, atmosfera: 3, cena: 4 (Machiatto: 1,50 evra; Cappuccino: 1,50 evra (mali), 1,70 evra (veliki), skupaj: 3.8.

Bikofe
Bi-ko-fe
Bi-ko-fe (foto: Vesna via objemidrevo.blogspot.com)

* Bi-Ko-Fe 

Bi-Ko-Fe, sicer ne med top 5, si zasluži biti na seznamu, zdelo se mi je, da ga skoraj moram omeniti. Priznam sicer, da sem hodim bolj pogosto šele od letos poleti, največkrat, ko se učim v NUK-u in potrebujem eno ‘ta hitro’ kavico. Najbolj všeč sta mi lokacija in ambient, tudi sam okus kave je na spodobnem nivoju – macchiato še posebej. Zdi se mi idealen lokal za jutranje branje časopisa, ko je ponavadi še mirno, za dopoldansko/popoldansko branje kakšne dobre knjige, ali pa samo za opazovanje ljudi, ki zahajajo tja.

Mnenja drugih:

Kar najbolj privlači ljudi k Bi-Ko-Fe-ju poleg lokacije in zanimivih ljudi, so “alter” oz. “bohemski” navdih, “izviren interier, vzdušje in občasni glasbeni dogodki”.

Okus kave: 4, pena: (pri cappucinu – 3, pri macchiattu: 2), postrežba: 4, atmosfera: 4, cena: 4 (Cappuccino: 1.50 evra; Macchiatto: 1.20 evra), skupaj: 3.7.

tozd kavarna
TOZD (foto: TOZD via zivljenjevlepem.si)

Izven Top 5:

6. Bi-Ko-Fe, 7. LP, 8. Lolita, 9. TOZD, 10. Cacao.

Top 10 kafetarij v Ljubljani (rezultati ankete): 

Med 25-imi kafetarijami, ki so bile na vprašalniku, so naslednje dobile največ glasov: 1. Le Petit (16), 2. Cafetino (14), 3. Zvezda (12), 3. Cacao (12), 5. Maček (8), 6. Žmauc (7), 7. Čajna hiša (5), 8. Nebotičnik (4), 8. Bi-ko-fe (4), 9. LP (3), 9. Stari Maček (3), 9. Carpe Diem (3), 10. TOZD (2).

Zaključna misel: 

Po pregledu odgovorov na vprašalnik sem prišel do naslednjega zaključka: Slovenci radi kofetkamo. Ok, mogoče ni ravno odkritje, ampak kar se tiče kulture pitja kave v Ljubljani, mislim da je vsak nekako navezan na dve ali tri kafetarije, kamor se največkrat vračamo – mogoče ne samo zaradi kave same, ampak primarno zaradi vzdušja, prijaznega osebja, ostalih dobrot (tortice) in pa predvsem tradicije. Tradicija je to, kar mislim, da pove največ o nas in kulturi pitja kave v Ljubljani. Zakaj, kako in kdaj so te tradicije nastale, je včasih težko odgovoriti, a zdi se mi, da je najbolj pomembno to, da jih imamo – pri meni sta to kavarna Zvezda (na Kongresnem trgu) ter Cafetino. Torej, naslednjič, ko boste obiskali svojo kafetarijo se vprašajte, kdaj ste bili tam prvič, kaj vam je najbolj všeč, predvsem pa uživajte v kavi ter družbi – pa tudi, če kdaj kofetkate sami.

Marko Maver

 

P.S. Objavljeni bodo izključno komentarji za katere bomo ocenili, da ustrezajo načelu spoštljivega komuniciranja tako do avtorja zapisa kot drugih komentatorjev in komentatork.

9 replies on “TOP 5 kafetarij v prestolnici”
 1. says: Valentin

  Marko, na seznamu pogrešam Čokl-a. Ne le, da ima najbolje selekcionirano surovino, ustreza tudi ostalim kriterijem. Cena za espresso pa je 1,1 € (kar je, glede na surovino, vrhunska cena).

 2. says: Pika

  Jaz tud na seznamu pogrešam Čokla. Po mojih izkušnjah, kar precej številnih, in to v različnih obdobjih, pa je ocena postrežbe v Zvezdi absolutno previsoka.

 3. says: Tim Soos

  Se strinjam, Marko. Obenem se absolutno strinjam tudi s Piko, da je postrežba absolutno ocenjena previsoko (postrežba v Zvezdi in na Nebotičniku je poraz). Sam bi dodal še LP Bar v ZRC SAZU. Poleg odlične kave tudi fajn folk, knjige, časopisi in dve super knjigarnici.

 4. says: Iva

  Meni je super tudi STA travel cafe 🙂 Pa Maximal, izza vogla LP … pa Moj žep na Krakovskem nasipu. Na Viču ga pa ni čez Kekca, ampak to je že povsem lokalna scena 🙂

 5. says: Nena

  maček? Kaj so kupili nov kafeautomat? pred leti je bila tam najslabša brozga in med najdražjimi…

 6. says: kika

  Sicer komentiram zelo star zapis, ampak arhitekt Nebotičnika je Vladimir Šubic (ne Skubic)

 7. says: Peter

  Lp,
  samo opozarjam, da prva povezava ne deluje, na cafetino.
  Sicer pa super, grem sprobat, da vidim, če me navdušijo.

Komentiranje je zaprto.