Valentin Hodnik: Slikar neizpolnjenih sanj

Smuška diva Almečeš Četečem
Smuška diva Almečeš Četečem

Valentina Hodnika (18. februar 1896 – 6. december 1935) opisujejo kot slikarja neizpolnjenih sanj. »S trpko mladostjo oblagodarjen, z nedokončanim šolanjem na slikarski akademiji pa še bolezensko prizadet (v zadnjih letih mu je ohromela desnica). Dobre rojenice niso stale ob njegovi zibelki. Sreče mu niso prerokovale, pač pa obilje pelina na vsej življenjski poti. Še s smrtjo se je moral srečati v samoti in obupu, še ne 40 let star.« Likovni strokovnjak Cene Avguštin je o njem še zapisal: »Valentin Hodnik je bil slikar bohinjskih gora. Motivi Triglava s sosednjimi vrhovi so narejeni v Hodnikovem značilnem realistično obarvanem slogu, bogatem poetičnega razpoloženja, ki ga je slikar gojil in izpovedoval vse življenje.” (vir)

Na ogled postavljamo Bohinjske šaljive razglednice, ki jih je že v tridesetih letih prejšnjega stoletja najprej izdalo Prometno društvo za Bohinj. Na njih je Hodnik upodobil resnične dogodke iz bohinjskih krajev.

Vir fotografij: Kartografska in slikovna zbirka NUK.

Adam in Eva po padcu
Adam in Eva po padcu
Futurizem poklicnih
Futurizem poklicnih

Pa tudi tisto je res, da je Bolterjev Feliks iz Ribčevega Laza nesel v krošnji na Komno neko Zagrebčanko, težko skoraj 80 kilogramov… (vir)

Nad Triglavom se že vedri! Zato se tudi na krošnji marsikaj potrpi.
Nad Triglavom se že vedri! Zato se tudi na krošnji marsikaj potrpi.

Na šaljivi razglednici Propala gorenjska konjereja je prikazan Jevolčev Janez, ki je z voli vozil les s planine Suha, pa mu je vol padel, ojnica pa se mu je zapičila v trebuh. (vir)

Propala bohinjska konjereja
Propala bohinjska konjereja
Sladko breme
Sladko breme

Agata Stare, Spotčeva Anica, se je rodila 10. 10. 1915. Kot 16-letno dekle je Anica v krilu, s sposojenimi čevlji in smučmi, šla čez 50-metrsko skakalnico, ker so ji fantje nagajali, da si ne upa. Neslo jo je 25 metrov, doskočila pa je brez padca. (vir)

Smuška diva Almečeš Četečem
Smuška diva Almečeš Četečem
Zajčje strašilo
Zajčje strašilo

 

 

One reply on “Valentin Hodnik: Slikar neizpolnjenih sanj”
  1. says: Aleš Guček

    Razglednica Valentina Hodnika skakalka. Rekli so ji Spodčeva Anica. Na 50 meterski Hanssnovi skakalnici, norveški smučarski trener v Kralejvini Jugoslaviji, je skočila leta 1931 kar 21 metrov. Skaklanica je bila zgrajena leta 1929, a zaradi pomanjkanja snega ni bilo tekem.

Komentiranje je zaprto.