Vse o skrivnostni moči Metine liste

Foto: Ryan McGuire via Gratisography.

Kot urednica Metine liste sem nadvse počaščena nad tolikšno pozornostjo, ki jo spletu za osebe širokih pogledov in aktivnega duha namenja eden bolj “kredibilnih” piscev na Slovenskem, Bojan Požar. Zelo sem hvaležna, da pomaga krepiti promet na strani. Ekipa, ki ustvarja spletno stran, je vesela vsakega obiska.

Ko se bo enkrat poglobil v naše vsebine, bo hitro ugotovil, da je na strani bolj malo ali skoraj nič politike, ki sicer poganja njegov portal. Pač pa bo tam našel izvrstne zapise vrhunskih avtorjev in avtoric, ki promovirajo znanost, mlade znanstvenike in znanstvenice, vsebine, ki opozarjajo na pomen enakosti spolov, in vrsto izvrstnih podkastov.

Ekipa Metine liste je med drugim pripravila odmeven zemljevid slovenskih znanstvenikov in znanstvenic (op. Kje so naše ladje), ki delujejo v tujini, konec leta 2016 pa smo izdali tudi zanimivo, navdihujočo in uporabno knjigo, v kateri 70 mladih predstavlja svoje raziskave in pripoveduje o navdušenju nad znanostjo. Manjši del projektov za promocijo znanosti so pomagale sofinancirati inštitucije, ki v državi skrbijo za razvoj, promocijo in financiranje znanosti.

Glede napadov name osebno pa naslednje, nobena skrivnost ni, da se v svoji profesionalni karieri ukvarjam tudi s svetovanjem na področjih komuniciranja, medijev in družbenih omrežij, konec koncev so to področja, na katerih imam vsaj 25 let izkušenj in tudi pridobljeno formalno izobrazbo. O tem predavam, izobražujem, inštruiram in svetujem različnim naročnikom oz. naročnicam tako doma kot v tujini (op. med njimi nista bila niti nekdanji predsednik države, dr. Türk, niti sedanji predsednik vlade, dr. Cerar). Seveda tega pretežno ne delam na prostovoljni bazi.

Ob vseh očitkih glede domnevne nestrokovnosti in nepoznavalskosti me strašno čudi vabilo za sodelovanje (op. na mesto stalne komentatorke!) v njegovi oddaji VV Faktor. Je ta prikupen zapis morda posledica odklonitve sodelovanja v oddaji? Ali nepovabila Bojana Požarja v podkast o medijih, Metin čaj, ki ga s kolegom soustvarjava na Metini listi?

Nazadnje smo bili Soroševi, zdaj smo od Cerarjeve vlade, kaj sledi in kje je ves ta denar? Bomo naslednjič od Katarcev in Savdijcev, ker z Arabkami sodelujem v okviru ekspedicije na Severni pol? Bolj me skrbi, da bo tudi naš domnevni lastnik ugotovil, da na Metini listi praktično ni političnih člankov in nam ukinili vso to domnevno financiranje. Če kaj, pa bi bilo glede skrivnostnosti finančnih prilivov zelo zanimivo več izvedeti o financiranju Požareporta, neke vrste sramotilnega stebra za vse, ki ne želijo igrati njegove igre.

Veseli smo, ker se nekateri očitno tako zelo bojijo portala, kot je Metina lista. Veseli zato, ker se očitno prepozna moč znanosti, kredibilnih avtorjev in avtoric, neobremenjenih z levimi, desnimi in vmesnimi, in hkrati tudi malo žalostni, da se tega še vedno bojijo.

P.S. Če bi Bojan Požar v času kampanje za ameriške predsedniške volitve kaj bral ameriške medije, verjetno ne bi ponavljal teh neumnosti o mojem analiziranju ameriških volitev. Če ima težave z angleščino, pa obstaja tudi knjiga v slovenščini, ki jo toplo priporočam (Prek koruznih polj v Iowi do Bele hiše).

0 replies on “Vse o skrivnostni moči Metine liste”