45: Blaž Mikuž, fizik

S fizikom Blažem Mikužem o modeliranju turbulentnega toka hladila v sredici jedrskega reaktorja in o jedrski varnosti.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

BLAŽ MIKUŽ je mladi raziskovalec na Odseku za reaktorsko tehniko Instituta Jožef Stefan in doktorski študent jedrske tehnike  na Fakulteti za matematiko in fiziko, kjer je tudi diplomiral na temo dinamike tekočin – v sodelovanju z raziskovalno skupino podjetja Pipistrel je zasnoval napravo za merjenje hitrosti in vpadnega kota letala. Z dinamiko tekočin se ukvarja tudi v doktorski nalogi in sicer z modeliranjem turbulentnega toka hladila v gorivnem svežnju jedrskega reaktorja. Obiskala sem ga v Reaktorskem centru v Podgorici, kjer s sodelavci na odseku proučujejo fizikalne procese, ki so pomembni pri zagotavljanju varnosti jedrskih elektrarn. Pogovarjala pa sva se tudi na splošno o jedrski energiji, katere so njene prednosti v primerjavi z drugimi viri energije ter o nekaterih razlogih za jedrski nesreči v Černobilu in Fukušimi.

V pogovoru omeniva tudi dokumentarec Pandorina obljuba, v katerem nastopajo spreobrnjeni aktivisti proti jedrski energiji, ki so sedaj njeni podporniki. Poleg tega Blaž na temo jedrske energije priporoča še dokumentarca Cooking in the Danger Zone: Chernobyl in Uranium – Twisting the Dragon’s Tail.

Blaž pa ni le jedrski strokovnjak, ampak tudi ljubiteljski astronom in sodelavec Observatorija Črni Vrh. Septembra lani mu je uspelo odkriti Zemlji bližnji asteroid, ki je bil poimenovan 2015 SO2. Tudi tega sva se dotaknila v pogovoru, vendar je o tem podrobneje govoril že novembra v oddaji Doživetja narave na radiu Ognjišče (mp3, 60:42).

vrtinčnost

SLIKA: Prečni presek turbulentnega toka v gorivnem svežnju, ki prikazuje izračunano vrtinčnost hitrostnega polja. Valjaste luknje na sliki ustrezajo položajem gorivnih palic – gorivni sveženj v nuklearki Krško je npr. sestavljen iz 16×16 gorivnih palic. Simulacija je bila izračunana z natančno metodo velikih vrtincev (ang. Large Eddy Simulation), ki zahteva veliko računske moči. Kljub manjši računski domeni, ki je omejena le na območje četrtine gorivnega elementa 5×5 gorivnih palic, se je simulacija računala mesec dni z uporabo več kot 200 računskih jeder. Tovrstne numerične simulacije so uporabne za proučevanje obnašanja turbulentnega toka hladila, njegovega mešanja in prenosa toplote v gorivnih svežnjih. (avtor: Blaž Mikuž)

 

Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtorja Meta PHoDcasta sta dr. LUKA AUSEC in ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je sociologinja in doktorska študentka statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode

0 replies on “45: Blaž Mikuž, fizik”