Organi za notranje zadeve (9.)

Organi za notranje zadeve
Organi za notranje zadeve

Z organi za notranje zadeve sem se srečeval na takih krajih, kot je kolodvorski bife, kamor so po tretji uri zjutraj kapljale sence iz takrat edinega odprtega lokala do jutranjih ur, bifeja Rio, kjer je bila točka srečanja vseh tistih, ki so jih vrgli ven na najbolj brutalen način, ki si ga je izmislilo strežno osebje – ko je bilo najlepše, so dajali stole na mizo in vpili: »Zaključna, zapiramo!« in zraven je bila zmeraj kakšna sitna Rezka, ki je sikala, da je nič ne briga in da ima zadnji avtobus ob enajstih. Tisti stoli na mizi so s takole nemočno in v zrak šrlečimi nogami izpovedovali v že tako turobem trenutku, da bo tako tudi s teboj, da te bodo odpeljali z nogami naprej in rekli, zaključna, zapiramo … Do takrat pa smo se, kot začasno živi, pomaknili do bifeja Rio, ki je bil odprt do pol štirih.Rioje bil tako zanesljiva točka, da je Peter Božič po svoje predelal Kristusov stavek, s katerim je povabil levega razbojnika na sestanek, rekoč: »Še nocoj bova skupaj v Riu!« Od tam je vodila pot samo še v kolodvorsko, kjer si se srečal z organi za notranje zadeve. Vampi, ledvička v omaki, jetrca …

Vampi v omaki

Vampi

Z vampi je tako: ali jih zelo maraš ali jih pa ne moreš videti. Jaz sem jih maral, posebej še gostilniške, dobro prepacane in večkrat pogrete. Potem pa je prišel dan, ko sem se zagledal v tisto, kar jem, in sem si rekel, pa jaz ne jem samo govejega želodca, jaz jem »iz« želodca in sem nehal in jih ne jem več. Zgodilo se mi je tako kot nekemu mojemu prijatelju, ki je imel erekcijske probleme zaradi preveč resnega študija anatomije. Ko je legel na žensko, si je predstavljal, kako leži na trebušni votlini z vsemi organi vred, kako tam notri brbota in se pretakajo sokovi in na pol predelana hrana in ga je vse minilo. Pomagalo je samo, če se je dobro napil, kajti potem ga ni več motilo, še več, skrbelo ga je, če je z njim kaj narobe, kajti valjanje po ljubljeni drobovini mu je bilo baje celo všeč. Čudak sicer ni postal, so pa nekateri govorili, da je alkoholik.

Marko Zorko, Knjiga mrtvih

P.S. Knjigo mrtvih je izdalo časopisno podjetje Mladina d.d. , kupite jo lahko v Mladinini spletni trgovini (www.mladina.si/trgovina). Priporočamo tudi Zorkovo avtobiografijo Mein Kampf, knjigo, za katero se praši. Dobite jo v spletni knjigarni eBesede.

 

 

0 replies on “Organi za notranje zadeve (9.)”